Μέτρα για αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την βουλή (βίντεο)

Την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και το έτος 2024 και μέτρα για τη μείωση του κόστους στο ρεύμα ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Αγροτικό πετρέλαιο

Ειδικότερα, όπως είπε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου στους παραγωγούς θα γίνει και για το 2024, με «82 εκατ. ευρώ ακόμα».

Κόστος ρεύματος

Για το κόστος ρεύματος, ανακοίνωσε:  

  • Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.  
  • Θα ρυθμιστούν χρέη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ με 10ετή άτοκη εξόφληση. Στη Θεσσαλία όπως ο είπε ο κ. Μητσοτάκης το κράτος θα αναλάβει να καλύψει το 75% των οφειλών.
  • Μέτρο για την μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον έως 30% επί μια 10ετία για συνεταιριστικά σχήματα και όσους έχουν συμβολαιακή γεωργία. «Αυτό για να μπορέσουμε να το κάνουμε θα πρέπει να επιδοτήσουμε  την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθεται με την μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και συμβόλαια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός 2ετίας από την εφαρμογή αυτού του μέτρου».
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες, θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκών στο Χωράφι» ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι πριν το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Μπορείτε εδώ να δείτε μαγνητοσκοπημένο το πρώτο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού:

και ακολουθεί η δευτερολογία του: