Ορεστιάδα: Θετικό πρόσημο στη 18η Γιορτή Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών
Τον θησαυρό της γης του Έβρου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες επισκέπτες της 18ης Γιορτής Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν έκθεση προϊόντων, ενημέρωση για τις ευεργετικές ιδιότητες της μέλισσας και των προϊόντων της, γευσιγνωσία με πρωταγωνιστή το μέλι, χορό και δράσεις απασχόλησης των παιδιών.
Οι οικοτέχνες και οι μελισσοκόμοι κουβέντιασαν με το κοινό, Έλληνες και ξένους, για τις ευεργετικές ιδιότητες των ποιοτικά παραγόμενων προϊόντων.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν η ΚΟΙΝΣΕΠ Δίκαια Γη, με μέλη της άτομα από αγροτικές οικογένειες. Η Ειρήνη Χασανίδου, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ και κατά επάγγελμα αγρότισσα, τονίζει την έμφαση που δίνουν στους αληθινούς σπόρους, καλλιεργώντας στα χωράφια τους δίκοκκο σιτάρι, σίκαλη Βεύης, σκληρό σιτάρι Λήμνου, Ντίνκελ και Μονόκοκκο σιτάρι Καπλουτζά, χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα. «Έχουμε παραδοσιακό πετρόμυλο στα Δίκαια και επεξεργαζόμαστε τα προϊόντα μας. Αλέθουμε το σιτάρι και παράγουμε αλεύρι και ζυμαρικά, όλα ολικής άλεσης».
Επίσης, στην ΚΟΙΝΣΕΠ ασχολούνται με τη μελισσοκομία. «Πηγαίνουμε τα μελίσσια σε ένα δάσος στα Δίκαια και παίρνουμε το ανοιξιάτικο μέλι από παλιούρι, ακακία, ανάλογα με τη χρονιά. Προμηθευόμαστε ό,τι δώσει η φύση. Η περιοχή έχει πολλά ενδημικά φυτά, ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα για να βοσκάνε οι μέλισσες». Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές δεν έπληξαν τους μελισσοκόμους της περιοχής και την ερχόμενη χρονιά ενδεχομένως κάποιοι από τις πληγείσες περιοχές να μεταφέρουν για βόσκηση όσα ζώα επέζησαν.
Η κα Χασανίδου έμεινε ικανοποιημένη από τη διοργάνωση και την ανταπόκριση του κοινού, που θέλησε να ενημερωθεί για όλη την γκάμα των προϊόντων της Δίκαιας Γης, από τα ζυμαρικά μέχρι το μέλι και τις ιδιότητες του καθενός.
Για την ίδια, είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, μέσα από την οικοτεχνία, να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας «γιατί ο τόπος μας μέρα με τη μέρα ερημώνει και χρειάζεται να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, ώστε να παραμείνουν εδώ οι κάτοικοι».
Ανάμεσα στους πελάτες τους ήταν και Τούρκοι επισκέπτες, που δοκίμασαν και αγόρασαν τοπικά προϊόντα του Έβρου. Η Δικαία Γη προωθεί τα προϊόντα της μέσα από την ιστοσελίδα τους, αλλά και σε καταστήματα του νομού.