Οριακές οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία

των Γιώργου Αργυρίου, Ελένης Ριζάκη

Σε οριακά επίπεδα κινούνται οι τιμές για τις επιτραπέζιες ελιές, καθώς δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Επειδή στη Μεσσηνία είχε καλές βροχές το καλοκαίρι, είχαμε καλή παραγωγή. Ο καρπός είναι καλύτερος από πλευράς μεγέθους, ωρίμανσης και ποιότητας. Τα προβλήματα με τον δάκο είναι περιορισμένα και η αύξηση της παραγωγής ξεπερνά το 35%».

Σε ό,τι αφορά την αγορά και τις τάσεις που επικρατούν, ο ίδιος ανέφερε πως «οι περισσότεροι αυτό το χρονικό διάστημα αποθηκεύουν και θα πάνε για πώληση μετά την άνοιξη. Όσοι πουλάνε τώρα, πάνε σε μία τιμή από 1,20 έως 1,40 ευρώ το 200άρι. Η τιμή αυτή δεν ικανοποιεί τον παραγωγό, αφού δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής μετά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν», τόνισε.

Από την Τριφυλία ο Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός αλλά και ιδιοκτήτης της επιχείρησης τυποποίησης «Αρκαδιά», τόνισε πως έχουν φτάσει στο 50% της συγκομιδής, αλλά οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό με βάση την αύξηση του κόστους παραγωγής. «Κινούνται στο 1,40 έως 1,50 ευρώ το 200άρι. Δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις με την περασμένη χρονιά, αφού λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν είχαμε παραγωγή».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι «το μέγεθος της ελιάς που παράγει η περιοχή ζητείται πολύ από την εσωτερική αγορά και γι’ αυτό φεύγουν γρήγορα και οι τιμές είναι μεγαλύτερες. Η αύξηση της παραγωγής είναι δεδομένη, όπως και η ζήτηση, λόγω των μεγεθών. Επειδή όμως οι τιμές δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν, οι παραγωγοί, μόλις μαζέψουν το πρώτο χέρι, τις μεγάλες, έπειτα στέλνουν τα μικρά μεγέθη για λάδι».