Αυξητική τάση παρουσιάζει η ορυζοκαλλιέργεια στον Έβρο

orizokalliergeia-ryzi-trakter
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
ΑΥΞΗΤΙΚΗ τάση παρουσιάζει η ορυζοκαλλιέργεια στον Έβρο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 6.500 στρέμματα στον Νότο.

Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και ο καιρός είναι ευνοϊκός για τις καλλιεργητικές φροντίδες, σύμφωνα με τον ορυζοκαλλιεργητή στο Δέλτα του Έβρου, Κώστα Αλεξανδρή.

Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ Ρονάλντο καλύπτει το 95% της καλλιεργούμενης έκτασης και πέρυσι έφερε χαμόγελα στους παραγωγούς, παρέχοντας τιμές ικανοποιητικές, για αυτό και η τάση φέτος στη σπορά είναι αυξητική. Η τιμή παραγωγού κινήθηκε από 28 έως 32 λεπτά και διαμορφώθηκε ανάλογα με τη χρονική στιγμή πώλησης. Στην παρούσα φάση, είναι στα 31 λεπτά, για όσους διατήρησαν αποθέματα σοδειάς.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

ΠΕΡΙΠΟΥ το 60% της προηγούμενης παραγωγής κατευθύνθηκε σε ορυζόμυλο στις Καστανιές Έβρου, στην Agrohellas και το υπόλοιπο στη Θεσσαλονίκη, ενώ 700 τόνοι εξήχθησαν απευθείας στην Τουρκία.

Ο κ. Αλεξανδρής σημειώνει ότι το 80% της πανελλαδικής ποσότητας του Ρονάλντο εξάγεται στην Τουρκία, όπου καλλιεργούνται περίπου 300.000 στρέμματα ρυζιού.

ΟΙ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ του Έβρου επανήλθαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε μια παραδοσιακή καλλιέργεια, που ευνοείται από τις πλημμύρες και άνθιζε τις δεκαετίες ‘50 και ‘60. Είναι έτοιμοι για την επόμενη παραγωγή, καθώς έχει γίνει η ισοπέδωση των χωραφιών και ξεκίνησε η σπορά.

Το θετικό είναι ότι, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον νομό, ακολούθησε ξηρασία, που επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν, έστω και με καθυστέρηση, στα χωράφια. «Ολοκληρώνεται το πλημμύρισμα των χωραφιών και η σπορά», σημειώνει ο κ. Αλεξανδρής, αναφέροντας το ενδεχόμενο να είναι πρωιμότεροι συγκριτικά με πέρυσι.

 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress