Ως θετική εξέλιξη κρίνουν την συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ για την ελιά οι φορείς της Καλαμάτας – Νέα διοίκηση στον ΣΥΜΕΠΟΠ

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι φορείς της Καλαμάτας για τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως αναφέρουν οι φορείς σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν:

“Εκφράζουμε την επί της αρχής ικανοποίηση μας όσο και τις ευχαριστίες μας για την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανταποκριθεί στην πρόταση μας και να εκκινήσει άμεσο διάλογο των εμπλεκομένων, με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την εξεύρεση επιστημονικά άρτιας και νομικά έγκυρης, οριστικής πρότασης – λύσης όπως το διατύπωσε ο ίδιος, γύρω από την Ελιά Καλαμών και το Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Είναι η πρώτη φορά που μας δόθηκε η ειλικρινής δυνατότητα ως Φορείς του ΠΟΠ από την Μεσσηνία να παρουσιάσουμε εκτενώς τις θέσεις μας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία της Γενικής Γραμματέως και υπηρεσιακών στελεχών, γεγονός που εκτιμούμε ότι διαφώτισε ως προς τις προθέσεις και την στρατηγική μας.

Παρουσιάσαμε στον Υπουργό έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει παράλληλα και σωρευτικά:

 • Την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
 • Την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ σε όμορους Νομούς (χωρίς να αποκλείουμε και την ένταξη περισσότερων αν αυτό είναι επιστημονικά και κανονιστικά εφικτό)
 • Την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την άμεση προστασία της ονομασίας “Καλαμάτα” διευκρινίζοντας πως η απόφαση του ΣτΕ βάζει οριστικό τέλος σε όσους μεθόδευαν ή μεθοδεύουν την χρήση συνωνύμων παραποιώντας την ιστορία με μόνους κερδισμένους τελικά τις Τρίτες Χώρες σε βάρος του εγχώριου προϊόντος.
 • Την διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χορήγηση μεταβατικής περιόδου χρήσης της ονομασίας μέχρι να οριστικοποιηθεί η προτεινόμενη λύση.

Έχουμε εδραία πεποίθηση πως μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την διαβούλευση με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου και των Βρυξελλών μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση βασιζόμενοι στην επιστημοσύνη, με σεβασμό στο κανονιστικό πλαίσιο και με στόχο την βιωσιμότητα της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών μέσω δημιουργίας υπεραξίας που διασφαλίζουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έναντι της αθρόας διακίνησης και των εισαγωγών που σαφώς ως διαδικασία είναι θνησιγενή και λειτουργεί προς όφελος εισαγωγέων και των παραγωγών και διακινητών Τρίτων Χωρών.

Η ελληνική ελιά Καλαμών έχει μια τελευταία ευκαιρία μέσα από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ να τοποθετηθεί εκεί που τις αξίζει δημιουργώντας υπεραξία με όφελος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής – διακίνησης. Ελπίζουμε οι υγιώς δρώντες της αλυσίδας να την αδράξουμε!

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέα
Σύλλογος υπερ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)”

Νέα Διοίκηση στον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) με την συμμετοχή εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας.

Αφού πραγματοποιήθηκε απολογισμός πεπραγμένων από τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Σταύρο Αδαμόπουλο τον οποίο ευχαρίστησαν άπαντες για την πολύτιμη συνδρομή του, ακολούθησε εκτενής συζήτηση σχετικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο είχε προσφύγει ο Σύλλογος.

Τονίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ιδρυτή του Συλλόγου κ. Αθανάσιου Μαυρούλη όπου με την επιμονή και υπομονή του σήμερα διαμορφώνεται η δυνατότητα να περιφρουρήσουμε και να αναδείξουμε την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο Σύλλογος στην πορεία που έχει ήδη αποφασισθεί και αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, την επικαιροποίηση των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, την επέκταση της ζώνης σε όμορους Νομούς και στον διάλογο με υπόλοιπους φορείς για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων μακριά από τις μεθοδεύσεις περί συνωνύμων που εξυπηρετούν Τρίτες Χώρες και εισαγωγείς σε βάρος του προϊόντος με την παράλληλη χορήγηση μεταβατικής περιόδου υπό την όρο ότι θα βρεθεί συνολική λύση.

Ανακοινώθηκε η εγγραφή του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” στον ΣΥΜΕΠΟΠ στο πλαίσιο της περαιτέρω συσπείρωσης δυνάμεων τον οποίο θα εκπροσωπεί ο Διευθυντής του κ. Ιωάννης Πάζιος.

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας που διεξήχθη το πλειοψηφών μέλος κ. Ιωάννης Πάζιος συγκάλεσε άμεσα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για την συγκρότηση του σε Σώμα και την κατανομή αξιωμάτων.

Κατόπιν ψηφοφορίας προέκυψε:

 • Πρόεδρος: Ιωάννης Πάζιος – εκπρόσωπος Α.Σ Ένωση Μεσσηνίας
 • Αντιπρόεδρος Α΄: Δημήτριος Γυφτέας – εκπρόσωπος εταιρίας AGROVIM S.A
 • Αντιπρόεδρος Β΄: Γεώργιος Κόκκινος – εκπρόσωπος Α.Σ Νηλέας
 • Γραμματεάς: Ιωάννης Σταθόπουλος – εκπρόσωπος εταιρίας “Αρκαδιά”
 • Ταμίας: Ιουλία Ξηρογιάννη – εκπρόσωπος εταιρίας Greenland Cofarming.
 • Μέλος: Σταύρος Αδαμόπουλος – εκπρόσωπος Α.Σ Στέρνας
 • Μέλος: Γιάννης Ηλιάδης – εκπρόσωπος Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων
 • Μέλος: Νικόλαος Κουτσούκος – εκπρόσωπος Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου
 • Αν. Μέλος: Νικόλαος Καψαμπέλης – εκπρόσωπος εταιρίας Kapsampelis Quality Greek Products
 • Αν. Μέλος: Γεώργιος Νικολόπουλος – Αγρότης

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται:

 • Πρόεδρος: Αναστάσιος Καραμπότσος – εκπρόσωπος εταιρίας Karambotsos Olive Oil Mill
 • Γραμματέας: Μαργιάννα Ξηρογιάννη – εκπρόσωπος εταιρίας Greenland Cofarming
 • Μέλος: Ήβη Ηλιάδου – εκπρόσωπος Ελαιοτριβείου Ηλιάδης Ι. & Σια Ο.Ε