Υστατη έκκληση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθεί έστω και τώρα στον ρόλο του για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΔΕ απευθύνουν τα ΚΥΔ της χώρας, καθώς τα προβλήματα στην εφαρμογή όχι μόνο παραμένουν, αλλά έχουν δυσχεράνει τόσο τη διαδικασία που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι φοβούνται πλέον ότι ο χρόνος που απομένει έως την καταληκτική ημερομηνία δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένη πηγή, μέχρι το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουνίου είχαν οριστικοποιηθεί κάτι λιγότερο από 230.000 αιτήσεις, όταν πέρσι (το ίδιο διάστημα πριν από την καταληκτική ημερομηνία) οι οριστικοποιημένες ήταν κατά 150.000 περισσότερες.

«Μακάρι να ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δύσκολα ρολάρει φέτος η διαδικασία, με τόσα προβλήματα στην εφαρμογή», μεταφέρει στην «ΥΧ» στέλεχος ΚΥΔ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι οχλήσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για διευκρινίσεις και απαντήσεις εξακολουθούν να είναι πολλές, ενώ δεν λείπουν και οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό, που συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος.

Χωρίς μεταβιβάσεις

Όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΥΔ Αγροτική Ένωση ΑΕ στη Μεσσηνία, Γιάννης Πάζιος, «έχουν απομείνει μόλις 14 ημέρες και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έτους 2022». Πράγματι, μέχρι και την Πέμπτη 16 Ιουνίου –και παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο– η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2022 δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή. Επίσης, δεν είχε υπογραφεί και αναρτηθεί η σχετική εγκύκλιος που είναι απαραίτητη για την επεξήγηση της διαδικασίας.

Τα τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή παραμένουν και ο Οργανισμός δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη, σημειώνει ο κ. Πάζιος, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά την έντονη ανησυχία του ότι η προθεσμία που έχει δοθεί μπορεί και να μην επαρκεί.

Επικάλυψη αγροτεμαχίου

Δεν είναι, όμως, μόνο τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν, είναι παράλληλα και η αγωνία να μη γίνουν λάθη στις αιτήσεις, εξηγούν εκπρόσωποι ΚΥΔ, αναφέροντας πως η εφαρμογή που «τρέχει» η ιδιωτική εταιρεία στο gov.gr δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα ΚΥΔ είναι ότι δεν μπορούν να διασταυρώσουν τις επικαλύψεις των αγροτεμαχίων. «Κάθε χρόνο στις αιτήσεις προκύπτουν επικαλύψεις για διάφορους λόγους σε διάφορα αγροτεμάχια. Υποτίθεται ότι αυτά τα βλέπουμε και στην αποσφαλμάτωση, αλλά και δυναμικά κατά την εξέλιξη του έργου. Τώρα δεν μπορούμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία του επικαλυπτόμενου αγροτεμαχίου, δηλαδή ποιος είναι ο παραγωγός και σε ποια πύλη έχει κάνει την αίτησή του για να έρθουμε σε επικοινωνία και να δούμε τι γίνεται».

Επιμένουν τα τεχνικά προβλήματα

Από επικοινωνία που έχουν τα ΚΥΔ μεταξύ τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή είναι, μεταξύ άλλων τα εξής:

✱ Σε κάθε επανοριστικοποίηση της αίτησης μεταβάλλεται το πρωτόκολλο της αίτησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη συμβαδίζει με το πρωτόκολλο που έχει ανεβεί και περιλαμβάνεται στην εξουσιοδότηση του θεωρημένου ΕΛΓΑ.

✱ Κατά τη διάρκεια της αποσφαλμάτωσης σε οποιαδήποτε επανοριστικοποίηση της αίτησης, εφόσον εμφανίζεται διαφορετικός αριθμός πρωτοκόλλου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο παραγωγός ζήτημα με ποινές μετά τις 30/06, αφού θα λαμβάνει τρέχουσα ημερομηνία.

✱ Τα αγροτεμάχια που είναι ψηφιοποιημένα κατά τα προηγούμενα έτη δεν εμφανίζονται στον χάρτη σε σχετικά layer.

✱ Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τροποποιήσεις σε υφιστάμενες εγγραφές στο Ε9 (π.χ. έκταση) μετά από της 31/05/2022 θα ληφθούν υπόψη ή όχι.

Τίποτα για την ταμπακιέρα…

Την ικανοποίησή του για την πορεία του ΟΣΔΕ 2022 εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΥΔ.

Στην απάντησή του, ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για την εφαρμογή, εκεί δηλαδή που καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα για την ορθή υποβολή και οριστικοποίηση των αιτήσεων, και μετατόπισε την κουβέντα στο κυβερνητικό νέφος, που ουσιαστικά «φιλοξενεί» την εφαρμογή της εταιρείας.

Όλη η διαδικασία, όπως σημείωσε, συνοδεύεται από διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος διαχείρισης για τους αγρότες και το κράτος, ενώ απαρίθμησε τα οφέλη από τη μεταφορά της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr.