ΟΣΔΕ 2023: Παραμένουν οι εκκρεμότητες, πιέσεις για πληρωμή προκαταβολής εντός χρονοδιαγράμματος

Με τον χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, αφού το σύστημα έκλεισε μόλις στις 19 Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στις τελικές διεργασίες για να προλάβει να πληρώσει την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης εντός χρονοδιαγράμματος. Παρά τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ διαβεβαιώνει ότι η προκαταβολή θα χορηγηθεί με βάση τον αρχικό στόχο, δηλαδή την 27η Οκτωβρίου, καθώς θέλει η πληρωμή να ξεκινήσει πριν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι, θα τα καταφέρει;

Ποια είναι τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα:

✱ Από τις 19 Οκτωβρίου το σύστημα είναι κλειστό, και άρα δεν επιτρέπονται πλέον διορθώσεις.

✱ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στις τελικές διασταυρώσεις.

✱ Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, με το θέμα των επικαλύψεων στην παρούσα φάση να μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των πληρωμών.

✱ Η επεξεργασία των Οικολογικών Σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εκ νέου δυνατές τυχόν προσθαφαιρέσεις και η υποβολή δικαιολογητικών.

✱ Από την 1η Νοεμβρίου θα επιτρέπονται μεταβολές και για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις.

✱ Σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και την αποδοχή αυτών.

Εν τω μεταξύ, στις 12 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των υπολοίπων του ΟΣΔΕ 2022 της Εξισωτικής, της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και των νέων γεωργών. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, πληρώθηκαν συνολικά 105.000 δικαιούχοι, υπόλοιπα ύψους 15.844.541 ευρώ.

Οικολογικά Σχήματα

Η αγωνία των περισσότερων βέβαια επικεντρώνεται στην πληρωμή της λεγόμενης εξόφλησης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Κι αυτό γιατί τότε θα ξεδιπλωθεί η επιτυχία ή όχι των Οικολογικών Σχημάτων. Οπότε στην παρούσα φάση θολό παραμένει εάν στην πληρωμή του Δεκεμβρίου θα συμπεριλαμβάνονται και τα Οικολογικά Σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει εκ νέου το σύστημα για τυχόν μεταβολές δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ακόμα υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με την έκβαση των πληρωμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, πρόκειται για μια «ανακοίνωση ‘’ομολογία αποτυχίας’’, αλλά κυρίως μια ανακοίνωση που παραπέμπει, επί της ουσίας, ‘’στας καλένδας’’ την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων και με τρόπο και πρακτικές ‘’Κύριος οίδε’’…».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα έχει προστεθεί ένα νέο πεδίο στις δηλώσεις σχετικά με την επιλογή των εργαλείων ευφυούς γεωργίας.