Όσπρια καλλιεργημένα στο Ζεοαγρόκτημα Φερών

Ο Νικόλαος Ραπτόπουλος είναι γεωπόνος και αγρότης στις Φέρες Έβρου. Καλλιεργεί ρεβίθια, φακές και φέτος προσθέτει στο καλλιεργητικό καλάθι τα φασόλια. Στηρίζει επιστημονικά την καλλιέργεια οσπρίων, τυποποιεί στην οικοτεχνία Ζεοαγρόκτημα που δημιούργησε πριν έναν χρόνο και προωθεί τα προϊόντα.

Έφτιαξε το αγρόκτημα το 2016 χωρίς να έχει προηγούμενη σχέση με τον πρωτογενή τομέα, με εξαίρεση την ύπαρξη χωραφιών. «Ήθελα να καλλιεργήσω όσπρια από Πιστοποιημένες Ελληνικές Ποικιλίες τις οποίες επέλεξα από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών».

Ξεκίνησε με τα ρεβίθια Αμοργού, η ποιότητα κέρδισε τις εντυπώσεις των καταναλωτών και η επιτυχία επισφραγίστηκε με το χρυσό βραβείο που κατέκτησε το 2021 στα Mediterranean Taste Awards, στο Λονδίνο, όπου προβάλλεται η μεσογειακή διατροφική κουλτούρα. «Είναι ρεβίθια χωρίς φλούδα, εύπεπτα, γευστικότατα, ευκολόβραστα».

Ο ίδιος επιλέγει να λαμβάνει μέρος σε αγροδιατροφικές εκθέσεις, σε περίπτερο του Δήμου Αλεξανδρούπολης είτε της περιφέρειας και πρόσφατα συμμετείχε στην FOOD EXPO με το ρεβίθι, καθώς είναι το πρώτο όσπριο που τυποποίησε. «Για να προκύψουν αποτελέσματα από τη συμμετοχή σε εκθέσεις απαιτείται χρόνος. Μέχρι στιγμής, γίνεται γνωστό το Ζεοαγρόκτημα».

Ζεόλιθος

Στοχεύοντας στην ποιότητα και την καθαρή τροφή, ο κ. Ραπτόπουλος υπερασπίζεται τον σεβασμό προς τους καταναλωτές, αιτιολογώντας ότι η καλλιέργεια γίνεται σε έδαφος υγιές, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. «Πρωταγωνιστής της καλλιέργειας οσπρίων είναι ο ζεόλιθος, που κάνει τη διαφορά στην προστασία των χωραφιών και στην ποιότητα των προϊόντων.

Στα αγροτεμάχια έγινε ενσωμάτωση με ζεόλιθο, τόσο στο έδαφος όσο και στον ψεκασμό. Ο ζεόλιθος απορροφά κάθε τι βλαβερό, όπως τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες κι αυτό αποτυπώνεται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος». Πριν καλλιεργήσει όσπρια, διαπίστωσε ότι υπάρχει ζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ελλειμματική.

Η καλλιέργεια είναι ζεολιθική και βρίσκεται στο στάδιο μετατροπής και σε βιολογική, καθώς ο κ. Ραπτόπουλος αναμένει την πιστοποίηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, την έκταση της καλλιέργειας θα καθορίσει η ζήτηση.