Όταν το απόσταγμα έγινε Stagma

Η βότκα του 30χρονου ποτοποιού από τον Κολινδρό Πιερίας

Όταν το απόσταγμα έγινε Stagma
-Διαφήμιση-

Είναι Ελληνίδα, νεαρή στην ηλικία, αλλά ισορροπημένη και αρμονική. Όσοι τη γνωρίζουν και τη δοκιμάζουν λένε πως είναι διάφανη και άοσμη και πως η επίγευση που αφήνει είναι γλυκιά. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βότκας, την οποία παρασκευάζει ένας 30χρονος ποτοποιός από τον Κολινδρό Πιερίας, διεκδικώντας τη δική της θέση στην αγορά των αλκοολούχων ποτών έναντι των ξενόφερτων ανταγωνιστριών. Ο λόγος για τη βότκα με την ονομασία Στάγμα (Stagma) και με το ελληνικό σήμα πάνω στη φιάλη της, που κυκλοφορεί εδώ και λίγους μόνον μήνες στην εγχώρια αγορά.

Τη βότκα κατάφερε να παρασκευάσει και να τη φτάσει στην επιθυμητή αναλογία νερού και οινοπνεύματος ο νεαρός ποτοποιός Γιάννης Πλατσάς, μετά από πολλές γευστικές δοκιμές σε… εθελοντές φίλους και συγγενείς. Ο 30χρονος ποτοποιός, αν και σπούδαζε χημεία ασχολήθηκε από νωρίς ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία παρασκευάζει εμφιαλωμένο τσίπουρο, στην περιοχή του Κολινδρού, εδώ και τέσσερις γενιές.

Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει, η πώληση του συγκεκριμένου ποτού είχε αρκετές δυσκολίες και μεγάλο ανταγωνισμό. Ως γνώστης των αποσταγμάτων, αποφάσισε να στρέψει την προσοχή του στις νεαρότερες ηλικίες και σε μια πιο δημοφιλή κατηγορία αλκοολούχων ποτών. «Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της βότκας. Η βότκα ήταν μια εύκολη και σίγουρη λύση για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά», υπογραμμίζει ο κ. Πλατσάς.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της, αναφέρει πως έχει εκλεπτυσμένη γεύση και είναι χωρίς άρωμα, αφού το νερό που χρησιμοποιείται φιλτράρεται με ενεργό άνθρακα και την κάνει άοσμη. Όπως ο ίδιος τονίζει, «για την παρασκευή μιας καλής βότκας με γευστικό βάθος είναι πολύ σημαντικό και το νερό που χρησιμοποιείται. Εμείς το νερό το παίρνουμε από τις πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή μας, γιατί θέλαμε να δώσουμε ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο στο προϊόν».

Η ενασχόλησή του με την παρασκευή βότκας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων έγιναν οι πειραματισμοί και δημιουργήθηκε η τελική συνταγή. Η άδεια για την κυκλοφορία της δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και εδώ και τρεις μήνες πωλείται στην αγορά στην τιμή των 15 ευρώ. Η παραγωγή, προς το παρόν, φτάνει στις 100 φιάλες την εβδομάδα και στα μελλοντικά σχέδια εντάσσεται και η παρασκευή πιο απλής και φθηνότερης βότκας.

-Διαφήμιση-