Ουδέν νεότερο για την αγροτική παραγωγή από την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Χαμηλούς τόνους κράτησε, τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς, όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν σε, ανάλογες με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν, δεσμεύσεις για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση σε φάση ανασυγκρότησης και τις δημοσκοπήσεις να εξασφαλίζουν στο κυβερνών κόμμα κάτι παραπάνω από «μήνα του μέλιτος» (φράση που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης), ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν βιάζεται να δεσμευτεί ή, όπως δήλωσε ο ίδιος, «προτιμά να αιφνιδιάσει ευχάριστα, παρά να υπόσχεται γενικώς».

Κόστος παραγωγής

Έτσι, αν και ρωτήθηκε από την «ΥΧ» για το αυξημένο αγροτικό κόστος παραγωγής, το οποίο σε συνάρτηση με την επικείμενη αύξηση του αγροτικού ρεύματος θα φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε να αναφερθεί «στην ανάγκη να μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες τη δυνατότητα να αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να μπορούν να καλύπτουν το ακριβό κόστος ηλεκτροδότησης, ενδεχομένως μιας γεώτρησης, αλλά και στην πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. «Ήδη, με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλον λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες. Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όταν κλήθηκε να διευκρινίσει αν «η μείωση του φόρου 10% στα συνεργατικά σχήματα αφορά τους συνεταιρισμούς ή και τα μέλη των συνεταιρισμών, δηλαδή τους αγρότες», απάντησε πως αφορά τους συνεταιρισμούς και μόνο.

Αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος εντός του έτους, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και γενικότερα στο κόστος παραγωγής των αγροτών».

Δεσμεύθηκε μόνο για «την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα είναι το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Αχελώος και Διεπαγγελματική Φέτας

Στα ευχάριστα για τους Θεσσαλούς αγρότες η απάντηση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι θετική στη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. «Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας, αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για τη Διεπαγγελματική Φέτας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα γίνει και θα τελειώσει πολύ γρήγορα για να παίξει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν. Και να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό και να παράγουμε φέτα που είναι πραγματική φέτα, γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα».