Η Ουγγαρία προτάσσει τον αγροτικό τομέα για να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία πριν από μερικές μέρες, όπως δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η ΕΕ κήρυξε και επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια και, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες από κράτη-μέλη ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον αγροτικό τομέα.

Το οικονομικό πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο μπλόκαρε η συνήθης ύποπτη Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έχει εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις του ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Ορμπάν επέμεινε στην απόφαση να ασκήσει βέτο στο πακέτο αρωγής της ΕΕ και διεμήνυσε ότι βρίσκεται σε θέση να πράξει το ίδιο και όσον αφορά την ένταξη του Κιέβου στην ευρωπαϊκή κοινότητα, ακόμη και αφότου οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν λάβει το πράσινο φως.

«Σε κίνδυνο η διαβίωση των Ευρωπαίων αγροτών»

Με την παραπάνω στάση ευθυγραμμίζονται οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Ουγγαρίας, Ίστβαν Νάγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαβίωση των Ευρωπαίων αγροτών» σε άλλα κράτη-μέλη, καθώς εκείνοι «δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ουκρανικές εκμεταλλεύσεις των εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων που ανήκουν σε Δυτικούς καπιταλιστές και που διέπονται από πολύ λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς».

Ο Νάγκι χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ουκρανία θα βρεθεί σε τροχιά ώστε να αποσπάσει το 30% των κεφαλαίων της ΚΑΠ, τη στιγμή που άλλα κράτη-μέλη θα δοκιμαστούν από σημαντικές μειώσεις στις επιδοτήσεις τους.

Ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις μιας πιθανής εισόδου της Ουκρανίας είναι πλέον «απτές» για τους αγρότες χωρών που γειτνιάζουν με αυτήν, αφού «οι εμπορικοί φραγμοί έχουν αρθεί και η Ουκρανία έχει γίνει μέρος της εσωτερικής αγοράς».

Όπως είπε, οι αυξημένες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων οδήγησαν σε δύσκολες καταστάσεις και μάλιστα «τα μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία δεν μπορούσαν να βασιστούν στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τέλος, ο Νάγκι δήλωσε με νόημα ότι η Κομισιόν, αντί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος για τους αγρότες, είχε απειλήσει την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία ότι θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει σχετικά με τα μέτρα που εφάρμοσαν οι τελευταίες ως απάντηση στην άρση της απαγόρευσης των ουκρανικών εισαγωγών από την ΕΕ.