Ουκρανία: Με αλεξίσφαιρα γιλέκα στα χωράφια οι αγρότες

Αλεξίσφαιρα γιλέκα φορούν οι αγρότες που συμμετέχουν στο όργωμα των χωραφιών στην περιφέρεια Ζαπορίζια της Νότιας Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με την πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στη Ρωσία.

«Βγαίνουμε έξω, περνάμε τα σημεία ελέγχου, φτάνουμε στη δουλειά, πίνουμε τσάι ή καφέ, φοράμε τα αλεξίσφαιρα γιλέκα μας και ξεκινάμε για τα χωράφια. Αν υπάρξει βομβαρδισμός, μαζεύουμε τα πράγματά μας και φεύγουμε», τονίζει στο Reuters ο 41χρονος αγρεργάτης Γιούρι.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, πύραυλοι Grad άρχισαν να πέφτουν ακριβώς δίπλα στα χωράφια όπου εργαζόταν. Τώρα, ο ίδιος οδηγεί το τρακτέρ εφοδιασμένος με το αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα βαλλιστικό κράνος με το οποίο τον έχει προμηθεύσει ο εργοδότης του.

Όπως εξηγεί, αυτό το σετ εξοπλισμού έχει γίνει συνήθεια σε όλους τους αγρότες και τους εργάτες γης στα γύρω χωράφια. Αν και οι βομβαρδισμοί στην περιοχή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γιούρι και ο συνάδελφός του, Ολεξίι, δηλώνουν αποφασισμένοι να οργώσουν τα χωράφια αυτή την άνοιξη.

Ο δεύτερος περιγράφει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ως «τρομακτικές, αλλά διαχειρίσιμες», καθώς λαμβάνουν χώρα συνήθως τη νύχτα. Μετά από μια επίθεση, οι αγρότες ελέγχουν τα χωράφια και, εάν είναι απαραίτητο, καλούν ειδικούς για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των πυραύλων ή των συντριμμιών.