Ουκρανία: Απώλεια του 25% της καλλιεργούμενης γης εξαιτίας του πολέμου

Η Ουκρανία έχει απωλέσει το 1/4 των εκτάσεων των καλλιεργούμενων γαιών της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ιδίως στις νότιες και στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Τάρας Βισότσκι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε ότι η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας δεν απειλείται, δεδομένου και του μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

«Παρά την απώλεια του 25% της καλλιεργούμενης γης, η δομή της σποράς των καλλιεργειών φέτος είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για να εξασφαλίσει τροφή για τον πληθυσμό», δήλωσε ο Τάρας Βισότσκι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτή η συνθήκη «δεν αποτελεί απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας».

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το εξαγώγιμο πλεόνασμα της περιόδου 2022/2023 θα μπορούσε να περιοριστεί σε 30 εκατομμύρια τόνους, κάτι που σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων.

Με το μεγάλο μέρος των εχθροπραξιών να επικεντρώνεται πλέον στις αγροτικές περιοχές της Ουκρανίας, νότια και ανατολικά, οι τεράστιες απώλειες του αγροτικού κλάδου της χώρας μπορεί να μην είναι αρκετές για να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια εντός των συνόρων, ωστόσο μπορεί να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τέλος, η αναμενόμενη συγκομιδή σιταριού υπολογίζεται σε περίπου 17-20 εκατομμύρια τόνους, όπως ανέφερε ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας. Ο ίδιος, πάντως, ενημέρωσε ότι έως και 300.000 τόνοι σιτηρών μπορεί να βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκες που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι καταστράφηκαν πριν από μερικές μέρες από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μιλώντας στο εθνικό δίκτυο της Ουκρανίας, ο Βισότσκι είπε ότι, σύμφωνα με κρατικά αρχεία, κατά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου οι αποθήκες σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Μικολάιβ, περιείχαν 250.000-300.000 τόνους σιτηρών, κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι.