Η αξιολόγηση του αντικτύπου της εισόδου της Ουκρανίας στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς μια μελλοντική ένταξη του Κιέβου στην ευρωπαϊκή κοινότητα πιθανότατα θα σημάνει το τέλος της ΚΑΠ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας, Ταράς Κάτσκα.

Τα σχόλια του Κάτσκα, ο οποίος είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες για το εμπόριο και την οικονομία, ήρθαν μετά τη διαρροή από τους Financial Times ενός εγγράφου που συντάχθηκε από τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο εμπεριέχονται ορισμένοι πρώτοι υπολογισμοί για τον αντίκτυπο σε ένα υποθετικό σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στον αγροτικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Όπως εκτιμήθηκε, η Ουκρανία θα ήταν επιλέξιμη για 96,5 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΚΑΠ, οδηγώντας σε περικοπές περίπου 20% στις αγροτικές επιδοτήσεις προς τα σημερινά κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο κόστος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς την Ουκρανία, απλώς δείχνουν ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα απαιτήσει μια πολύπλοκη επαναξιολόγηση της ΚΑΠ», διευκρίνισε ο Κάτσκα.

Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ΕΕ όσο και η Ουκρανία δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαπραγμάτευσης αυτών των πτυχών, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες ενδέχεται να ληφθούν σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.