Ουκρανία: Στο σφυρί η αγροτική γη υπό τον φόβο της χρεοκοπίας

Όντας ούτως ή άλλως μία από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουκρανία βρίσκεται για τα καλά στη δίνη της οικονομικής δυσπραγίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πριν μερικές ημέρες, Ουκρανοί νομοθέτες πέρασαν από τη Βουλή της χώρας την άρση της απαγόρευσης πώλησης αγροτικών εκτάσεων που προστατεύονταν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ικανοποιώντας έτσι μία από τις παραμέτρους για την απελευθέρωση πακέτου δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πιέσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελέσκι προς τους νομοθέτες, τους οποίους κάλεσε να υποστηρίξουν την άρση της απαγόρευσης ή να διακινδυνέψουν μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας λόγω του οικονομικού σοκ από την επικρατούσα υγειονομική κρίση. Το «άνοιγμα» της κτηματαγοράς της Ουκρανίας αποτελούσε εδώ και χρόνια μία από τις «καυτές πατάτες» της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης κίνησης θεωρούν ότι έτσι απελευθερώνεται το τεράστιο επενδυτικό δυναμικό σε μια χώρα που είναι ήδη μία από τις κορυφαίες εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο.

Απεναντίας, οι επικριτές της απόφασης προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους τοπικούς «ολιγάρχες» ώστε να αγοράσουν τη γη σε τιμή ευκαιρίας, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τα ξένα συμφέροντα που θα θελήσουν να εκτοπίσουν τους φτωχούς Ουκρανούς αγρότες.