Αντιδράσεις από τη μεριά του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο τους προσωρινούς εμπορικούς περιορισμούς σε τέσσερα προϊόντα αγροδιατροφής από την Ουκρανία προς πέντε ευρωπαϊκές χώρες «πρώτης γραμμής» – τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Διά στόματος Ουκρανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Ταράς Κάτσκα, η κίνηση της Ευρώπης έχει προκαλέσει την «ενόχληση» της Ουκρανίας, η οποία απαιτεί να «αποπολιτικοποιηθεί» το θέμα και να μην υπάρξει άλλη παράταση.

«Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω περιορισμοί δεν δικαιολογούνται επαρκώς, καθώς βασίζονται στη γενικόλογη υπόθεση ότι η κλιμάκωση του εμπορίου προκαλεί προβλήματα», σημείωσε ο Κάτσκα.

Το μήνυμα του Ουκρανού αξιωματούχου προς την Πολωνία, η οποία θεωρείται ότι είναι η κύρια υποστηρίκτρια των εμπορικών περιορισμών, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να «αποπολιτικοποιήσουν» το πρόβλημα ώστε να βρεθεί η λύση του.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το πρόβλημα είναι μάλλον πολιτικό παρά οικονομικό ή εμπορικό», ξεκαθάρισε ο Κάτσκα, προσθέτοντας ότι εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο, «τότε θα επανέλθουμε σε ένα σημείο μηδέν, αντιμέτωποι με συνθήκες εμπορικού πολέμου. Προσωπικά, θα ήθελα να το αποφύγουμε».

www.euractiv.com