Ουκρανοί αγρότες: «Πολιτικά κίνητρα υποβόσκουν στις διαμαρτυρίες για τα ουκρανικά σιτηρά»

Τα σημεία συμφόρησης σε χώρες διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν τροφοδοτήσει «μπλόκα» στις ουκρανικές εξαγωγές και έχουν πυροδοτήσει κύμα διαμαρτυρίας στους απελπισμένους αγρότες των γειτονικών ή κοντινών χωρών, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να χάνει την αξία της.

Ωστόσο, για την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, τα κίνητρα των αγροτικών κινητοποιήσεων εκεί είναι αμιγώς πολιτικά, καθώς, όπως υποστηρίζει η τελευταία, οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών δεν μειώνουν την κερδοφορία των αγροτών. «Η πολιτική διάσταση των απεργιών των Ευρωπαίων αγροτών είναι προφανής.

Η Ουκρανία πουλά κάποια ποσότητα σιτηρών στην Πολωνία, αλλά αυτή δεν είναι τεράστια», δήλωσε ο Ντένις Μάρτσουκ, αντιπρόεδρος του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου (UAC). «Κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υπερπροσφορά ουκρανικών σιτηρών», τόνισε, σχολιάζοντας την απόφαση της Πολωνίας να διακόψει προσωρινά –όπως και η Ουγγαρία– τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μετά τις αγροτικές διαμαρτυρίες που οδήγησαν τον υπουργό Γεωργίας της χώρας σε παραίτηση (σ.σ. η διαμετακόμιση θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται).

Ο Μάρτσουκ ισχυρίστηκε ότι η πτώση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων ήταν μια ανεξάρτητη τάση και ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την Πολωνία και τη Ρουμανία ως διαμετακομιστικούς κόμβους αντί να εξάγει απευθείας σε αυτές.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το μπλόκο της Πολωνίας στις ουκρανικές εισαγωγές μπορεί να επηρεάσει τους Ουκρανούς αγρότες στις δυτικές περιοχές της χώρας, καθώς αυτοί παραδοσιακά πουλούσαν στην Πολωνία, ενώ οι αποθήκες εξακολουθούν να περιλαμβάνουν έως και το 40% της περσινής συγκομιδής.