Ούτε ο Φενεός γλύτωσε από τον καύσωνα

Πηγή: www.fasoliafeneou.gr

Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στην Πελοπόννησο επηρέασαν τις περιοχές της περιφέρειας στο σύνολό της και ο Φενεός δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι παραγωγοί της φάβας Φενεού, αλλά και όσοι καλλιεργούν φασόλια Βανίλια ΠΟΠ, είδαν τις καλλιέργειες να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο παραγωγός Σπύρος Κουτρέτσης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο καύσωνας “έκαψε” την παραγωγή τόσο των φασολιών, όσο και της φάβας. Αυτό το διάστημα συγκομίζουμε και η μείωση που καταγράφουμε φτάνει το 60%». Βέβαια, η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την περασμένη, που ήταν καλή για τα φασόλια και σε επίπεδο τιμών και σε επίπεδο παραγωγής.

«Στον Φενεό, όσοι καλλιεργούν φάβα και φασόλια παραμένουν σταθεροί και δεν υπάρχει μείωση στις καλλιέργειες. Βέβαια, ο κάθε παραγωγός διαθέτει μόνος του την παραγωγή του και η λιανική τιμή για τα φασόλια Βανίλια κυμαίνεται στα 2-3 ευρώ», τονίζει ο παραγωγός.

Τα ίδια ισχύον και σε ό,τι αφορά τη φάβα της περιοχής. «Δεν είναι μόνο μειωμένη η παραγωγή, αλλά και η διάθεση, αφού έχει διακοπεί η συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η τιμή της ακατέργαστης φάβας ήταν στα 70 λεπτά περίπου και στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και αυτήν τη χρονιά», καταλήγει ο κ. Κουτρέτσης.

Από την πλευρά του, ο Γεωπόνος της ΕΑΣ Κιάτου, Δημήτρης Βλάχος, δήλωσε ότι «οι μεγάλες ζέστες έφεραν πρόβλημα στο δέσιμο των φασολιών και υπήρξαν απώλειες. Γενικά, όμως, μιλάμε για μια δυναμική καλλιέργεια, με εκτάσεις που παραμένουν σταθερές. Πρόκειται για μία καλλιέργεια που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αξία της, εάν υπάρξουν συνεργασίες και μπουν στην τυποποίηση».