Π. Βράντζα: «Θα συνενωθούν κτηνιατρικές υπηρεσίες Περιφερειών με ΥΠΑΑΤ»;

Π. Βράντζα: «Θα συνενωθούν κτηνιατρικές υπηρεσίες Περιφερειών με ΥΠΑΑΤ»;

Το θέμα της συνένωσης των αρμοδίων υπηρεσιών μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειών και Δήμων, θέτει η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, και ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, να διευκρινίσει αν αυτό είναι στις προθέσεις του υπουργείου.   Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, θεωρητικά, τονίζει, αποτελούν έναν εκ των  «θεμελιωδών λίθων» για τη διαφύλαξη, την αναβάθμιση και εν τέλει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, τόσο η  καθημερινότητα, όσο και τα στοιχεία, δείχνουν ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες, η συμβολή των κτηνιατρικών υπηρεσιών, δεν υπήρξε η μέγιστη δυνατή για την εξέλιξη του σημαντικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα.

Όπως τονίζει η κυβερνητική βουλευτής Καρδίτσας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυσλειτουργίας αποτελεί η διαχείριση των ζωονόσων και τα πενιχρά αποτελέσματά της. Στη χώρα εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκρίζωσης της ζωοανθρωπονόσου βρουκέλλωσης από το 1975. Μέσα στο 2018, υπάρχουν ακόμη κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η σχετικά πρόσφατη (2013-2014) εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού, οδήγησε, τονίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου των προβάτων, της τάξεως του 30%. Χαρακτηρίζει «αξιοπερίεργο πως το ίδιο θεσμικό πλαίσιο ερμηνεύεται και εφαρμόζεται διαφορετικά από διαφορετικές υπηρεσίες της χώρας, ενίοτε και στον ίδιο νομό». Η ίδια υποστηρίζει πως οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

α) Η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ειδικά σε πολύ ευαίσθητες περιοχές όπως ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Το γεγονός ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν υπάγονται στο ΥΠΑΑΤ, το φυσικό τους χώρο, αλλά στις περιφέρειες.

γ) Η εξ αρχής απαξίωση και επί της ουσίας κατάργηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί και

δ) η λήψη σημαντικών αποφάσεων από στελέχη που προσεγγίζουν το θέμα μόνο από τη θεωρητική του πλευρά, έχοντας πλήρη άγνοια της πραγματικότητας.

Ζητά δε να πληροφορηθεί αν προτίθεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να επανενώσει τις υπηρεσίες του κέντρου και της περιφέρειας με το ίδιο αντικείμενο, στελεχώνοντας τις παράλληλα, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο για το οποίο υφίστανται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυγίανση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας κι αν επίκειται ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο έργο των αντιστοίχων υπηρεσιών.