ΠΑΑ 2014-2020: «Καλή Παναγιά» και μετά οι αιτήσεις πληρωμής των δικαιούχων των Σχεδίων Βελτίωσης

Μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να λειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα υποβολής των αιτημάτων πληρωμής για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να βρεθεί μία λύση για να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα. Παράλληλα, στο ΥΠΑΑΤ έχουν αρχίσει να κατατίθενται προτάσεις για το πώς, τελικά, θα τρέξει άλλο ένα πολύπαθο μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020, αυτό των γεωργικών συμβούλων, καθώς προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του ΥΠΑΑΤ έχουν μία κοινή συνισταμένη: η παροχή γεωργικών συμβουλών να μην εξαρτάται από έναν ανάδοχο. Ειδικότερα, στις σκέψεις του επιτελείου είναι σε κάθε περιφέρεια να λειτουργεί ένας πάροχος. Συνολικά, δηλαδή, 13 σε όλη την επικράτεια, που θα αναδειχθούν μέσω μίας ενιαίας πρόσκλησης.

Η δεύτερη σκέψη, η οποία φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον είναι και η επικρατέστερη, είναι οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας να «σπάσουν» κατά κάποιον τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετούν δύο ακόμη και τρεις πάροχοι, εάν καταστεί ανάγκη. Αντίθετα, μικρότερες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ή/και Νοτίου Αιγαίου, θα εξυπηρετούνται από τους παρόχους των πλησιέστερων σε αυτές παρόχους γειτονικών περιφερειών.

Πιλοτική εφαρμογή

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΑΤ που είχε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες στην «ΥΧ», σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα «τρέξει», επιβεβαιώνει και τώρα μιλώντας στην εφημερίδα ότι αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση, εντούτοις το μέτρο θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει «πως θα πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια που θα γίνει κατά τους επόμενους μήνες θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος τα επόμενα χρόνια – αφού θα ζυγιστούν τα λάθη, θα γίνουν αντιληπτές οι όποιες παραλείψεις κ.ά.

Πάντως, σε αυτήν τη φάση, οι παραγωγοί που πρώτοι θα ωφεληθούν του προγράμματος των γεωργικών συμβούλων είναι οι δικαιούχοι του μέτρου των νέων αγροτών και του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και άλλοι παραγωγοί. Η κατανομή των παρόχων ανά περιφέρεια ουσιαστικά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παραπάνω δικαιούχων. Στον τελικό σχεδιασμό θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα «τρέχει» ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο και, βάσει εκτιμήσεων ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, ο κεντρικός προσανατολισμός του μέτρου θα είναι ένας: τόσο οι σύμβουλοι όσο και οι παραγωγοί να έχουν καλή πρόσβαση στο σύστημα. Κι αυτό, όπως φαίνεται, είναι και το μεγάλο στοίχημα για την υλοποίηση του προγράμματος μέσω της ορθής ανάδειξης παρόχων στην επικράτεια, πέρα δηλαδή από τον τελικό αριθμό των πραγματικά ωφελούμενων παραγωγών.

Σχέδια Βελτίωσης

Βέβαια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εκκρεμότητα με τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς ακόμα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα πληρωμής οι δικαιούχοι, αφού το πληροφοριακό σύστημα δεν είναι δυνατόν να το υποστηρίξει. Το πρόβλημα έχει εξάλλου αποκαλύψει εδώ και καιρό η «ΥΧ» σε προηγούμενα ρεπορτάζ της, αναδεικνύοντας την έλλειψη του προσωπικού στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), που δύναται να στήσει το κατάλληλο πληροφοριακό «υποσύστημα» για την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής στο κεντρικό ΠΣΚΕ. Από την Πλατεία Βάθη, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις ημέρες μετά τις 15 Αυγούστου.