Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Πάει πίσω η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων ανά περιφέρεια

«Σιωπηρή» παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου δρομολογεί η κυβέρνηση
12/06/2024
2' διάβασμα
paei-piso-i-systasi-eniaiou-forea-diacheirisis-ydaton-ana-perifereia-323363

«Σιωπηρή» παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου φαίνεται ότι δρομολογεί η κυβέρνηση και ειδικότερα τα συναρμόδια υπουργεία, σε ό,τι αφορά την ίδρυση σε κάθε περιφέρεια Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων με τη μορφή ΑΕ, στον οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ της χώρας.

Ως γνωστόν, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις αρχές Απριλίου, οι αντιδράσεις από στελέχη περιφερειών και Ομοσπονδιών Εγγείων Βελτιώσεων σχετικά με την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε ΑΕ ήταν σφοδρές. Στο τραπέζι των συζητήσεων που ακολούθησαν μεταξύ στελεχών από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», προτάθηκε «σιωπηρή» παράταση έως το τέλος του χρόνου της ίδρυσης Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης Υδάτων.

Αγρότες και μέλη των ΤΟΕΒ σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουν να έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού άρδευσης και της δημόσιας περιουσίας

Όπως έγραψε πρόσφατα η «ΥΧ» (αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής 31/05/2024) αγρότες και μέλη των ΤΟΕΒ σε πολλές περιοχές της χώρας όχι μόνο εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά βλέπουν να έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού άρδευσης και της δημόσιας περιουσίας.

«Το νερό νεράκι» θα πουν και αυτό το καλοκαίρι οι παραγωγοί

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2024 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία ότι κατά προτεραιότητα λόγω των πλημμυρών θα εκπονηθεί master plan, ενώ θα ακολουθήσουν οι περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι «σε κάθε περιφέρεια προβλέπεται η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός είχε επισημάνει, επίσης, ότι το master plan ανά περιφέρεια θα επικεντρώνεται σε τρία επίπεδα: Διαχείριση νερού, Εγγειοβελτιωτικά έργα και Αντιπλημμυρική προστασία.