Παγετοί και εισαγωγές από την Τουρκία πιέζουν το λεμόνι

Με την ποικιλία Μαγληνό συνεχίζεται η συλλογή των λεμονιών αυτή την εποχή. Ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τους χειμερινούς μήνες, τα δέντρα παρουσιάζουν τη δική τους εικόνα. Το στοίχημα όμως εστιάζεται στα καρποφόρα όργανα για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Για την τρέχουσα περίοδο, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην εξέλιξη της ποιότητας των λεμονιών, ανάλογα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών και εκεί εμφανίζεται μία υποτονικότητα, τόσο από τη ζήτηση των αγορών, όσο και από τις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου, παραγωγό λεμονιών από το Βέλος Κορινθίας, η υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού αντανακλάται και στην τιμή του προϊόντος:

«Οι έμποροι μας ζητάνε τα λεμόνια 30 με 35 λεπτά το κιλό, εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε για την αύξηση της τιμής, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις απώλειες. Από τη μία πλευρά, το αυξημένο κόστος παραγωγής από την άλλη οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια στο εισόδημά μας».

Σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, ο κ. Γεωργίου εκτιμά ότι είναι μειωμένες πάνω από 50%. «Για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζω να συλλέξω 2 τόνους το στρέμμα, ενώ σε καλές περιόδους έφτανα και τους 5 τόνους». Για το θέμα της εκτίμησης των ζημιών, ο ίδιος δηλώνει ότι «ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει τους ελέγχους και σύντομα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων».

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δίφορες ποικιλίες

Για υποτονική ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές κάνει λόγο ο Τάκης Παπακωνσταντίνου, παραγωγός και έμπορος λεμονιών. Υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχουν μεγάλες εισαγωγές τουρκικών λεμονιών, εκτοπίζοντας μέσα στη χώρα τα ελληνικά. «Υπάρχει παραγωγή στα χωράφια μας, η οποία δεν έχει ακόμα συλλεχθεί. Το πρόβλημά μας είναι ότι έρχονται στις δικές μας αγορές τουρκικά με 40 λεπτά το κιλό, πώς θα μπορέσουμε να τα ανταγωνιστούμε;», αναρωτιέται.

Παράλληλα, τον προβληματίζει ιδιαίτερα το θέμα των δίφορων ποικιλιών, που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα από τους παγετούς τον χειμώνα. «Τα λεμόνια που ήταν στο μέγεθος του ρεβιθιού και βρέθηκαν κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Από το Κιάτο έως την Κόρινθο, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από -1 έως -6 βαθμούς Κελσίου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μειωμένη παραγωγή, ενώ ερώτημα παραμένει το πώς θα συμπεριφερθούν τα φυτά μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.