Ο παγετός έπληξε τη φετινή παραγωγή πυρηνόκαρπων σε Ισπανία και Ιταλία

Ο ισχυρός παγετός που σημειώθηκε το προηγούμενο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής σε σημαντικές για την καλλιέργεια πηρηνόκαρπων στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Λιέιδα και στην Ουέσκα ανέτρεψε τις αρχικές εκτιμήσεις για μια καλή σεζόν φέτος παραγωγικά, όπως φαινόταν από την άριστη ανθοφορία των δέντρων.

Τις ημέρες αυτές η θερμοκρασία τη νύχτα έπεφταν κάτω από του 0ο C με αποκορύφωμα τη νύχτα του Σαββάτου. Η ζημιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του FreshPlaza, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες από οργανώσεις παραγωγών, είναι σοβαρή. Όχι μόνο εξαιτίας της απώλειας λουλουδιών, αλλά επειδή θα επηρεαστεί και η ποιότητα των καρπών. Και, παρόλο που απέχει πολύ ακόμη η συγκομιδή και είναι άγνωστο εάν θα υπάρξουν και άλλα καιρικά φαινόμενα, οι εκτιμήσεις για την ώρα δείχνουν ότι η παραγωγή θα κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, μειωμένη κατά 30% περίπου σε σύγκριση με τα κανονικά, ίσως και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Pere Magri, διευθυντή της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας Tros Nou, στην περιοχή Αλμενάρ της βόρειας Λιέιδα, «το 80%-90% της παραγωγής μας επλήγη καίρια από τους παγετούς. Πρακτικά έχουμε απωλέσει όλο το βερίκοκο και πολλά ροδάκινα, νεκταρίνια και πλακέ ροδάκινα. Εκτιμώ ότι σε γενικές γραμμές η επόμενη παραγωγή βερίκοκου της Λιέιδα θα είναι μειωμένη κατά 50%». Ο ίδιος, παραγωγός με πολυετή εμπειρία, τόνισε ότι «μετά από αυτούς τους παγετούς, ένα μέρος των λουλουδιών που γλίτωσε θα έχουν αργότερα προβλήματα κατά την καρπόδεση, και αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα των καρπών».

Αυτά τα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές της Ισπανίας συνέπεσαν με τους παγετούς στην Ιταλία, οι οποίοι έπληξαν περιοχές καλλιέργειας μήλων, αχλαδιών και πυρηνόκαρπων, όπως η Εμίλια-Ρομάνια που παραγωγικά συμβαδίζει με την Λιέιδα. Σύμφωνα με την ιταλική εξειδικευμένη ιστοσελίδα ItaliaFruit News, στη Ραβένα, περιοχή της Ρομάνια, τα πρώτα σημάδια από τον παγετό είναι εμφανή στα λουλούδια των δαμασκηνιών και των νεκταρινιών, π.χ. στην ποικιλία Big Top, αν και είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί η έκταση της ζημιάς. Μάλιστα, ο παραγωγός Massimo Scozzoli, δήλωσε ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν μετά από αυτά τα φαινόμενα ακολουθήσουν δύο συνεχόμενες χρονιές με μειωμένη παραγωγή όπως συνέβη του 1997 και το 1998.