ΚΕΟΣΟΕ: Ο παγετός και η ξηρασία είναι τα αίτια για τη μικρή συγκομιδή 2020 στο Νότιο ημισφαίριο

“Η κοινωνική απόσταση και οι προφυλάξεις που λαμβάνονται από το προσωπικό που εργάζεται για τη συγκομιδή καθώς και η χρήση μηχανών για την ολοκλήρωση της συγκομιδής σταφυλιών, όπως συμβαίνει σήμερα στη Νέα Ζηλανδία, επιφέρουν αυξημένο κόστος”, δήλωσε ο Pau Roca, Γενικός Διευθυντής του OIV.

Προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό, οι εργασίες για τη συγκομιδή σταφυλιών το 2020 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα, από μια σχεδόν γενικευμένη μείωση των ποσοτήτων.

Όσον αφορά τη συγκομιδή του 2020, “οι όγκοι μειώνονται στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Χιλή …” ανέφερε ο Pau Roca, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου.

Ωστόσο, “παρά τις γενικά αρνητικές προβλέψεις όσον αφορά τη συγκομιδή, οι επιπτώσεις της πανδημίας [του κορωνοϊού] στον όγκο της παραγωγής κρασιού και σταφυλιών είναι περιορισμένες”, διευκρινίζει, αποκαλύπτοντας τα πρώτα στοιχεία παραγωγής για το 2020. Η Αργεντινή και η Χιλή αναμένεται να παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις με περισσότερο από 10% πτώση στη συγκομιδή των σταφυλιών τους, σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις.

“Οι μειώσεις στην Αργεντινή και τη Χιλή πιθανότατα οφείλονται σε κλιματολογικούς λόγους” υποστήριξε ο Pau Roca. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εκθέσεις συγκομιδής από διάφορα κτήματα. Πέρα από την προσαρμογή στον περιορισμό και την καραντίνα, ο χιλιάνικος αμπελοοινικός τομέας στην κοιλάδα Colchagua επλήγη από παγετούς τον Οκτώβριο με θερμοκρασίες που έφτασαν στους -1,5 °C και κύματα θερμότητας με θερμοκρασίες πάνω από 35 °C. «Η θετική πτυχή μιας τόσο ξηρής περιόδου παραμένει η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως το ωίδιο ή ο βοτρύτης». Στην Αργεντινή, στην κοιλάδα του Uco, ο παγετός της άνοιξης και η ξηρασία επηρέασαν επίσης, επιταχύνοντας τη συγκομιδή.

“Σταθεροποίηση της Νότιας Αφρικής”

Η Νέα Ζηλανδία έχει σχετικά σταθερή παραγωγή (-2,5%), αυτή όμως της Αυστραλίας επηρεάστηκε περισσότερο (-4%), από την ξηρασία και από τις πυρκαγιές. Πρέπει να σημειωθεί ότι «η Νότια Αφρική βιώνει οριακή σταθεροποίηση της παραγωγής της μετά από τρία χρόνια παρακμής και δύσκολης περιόδου» υπογράμμισε ο Pau Roca, ο οποίος διευκρινίζει ότι «η αναγνώριση της συγκομιδής και της οινοποίησης ως βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων που επηρεάζεται από τους περιορισμούς ή όχι διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι μια θεμελιώδης μεταβλητή που πρέπει να ληφθεί υπόψη”.