Παγκόσμια αγορά κρέατος: Αναγκαία η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, λένε οι αναλυτές

Αντιμέτωπη με το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον που συνθέτει το τοπίο της αγοράς βρίσκεται η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος, εξαιτίας των γενικευμένων επιπτώσεων της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κύρια χαρακτηριστικά του νέου τοπίου είναι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ανά τον κόσμο ιεραρχούν την προμήθεια των απαραίτητων ειδών διατροφής, καθώς και η μείωση του εργατικού δυναμικού όταν υπάρχουν κρούσματα στους χώρους εργασίας. Αυτά τα δύο –και όχι μόνο– δημιουργούν αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιπλέκουν το παγκόσμιο εμπόριο, επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές.

Σε κάποιες χώρες, οι τιμές κρέατος και πουλερικών έχουν μειωθεί απότομα, ενώ σε άλλες παρέμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι οι αγορές δεν συμπεριφέρονται το ίδιο σε όλα τα είδη ζωικής πρωτεΐνης, καθώς οι τιμές για το βόειο και το χοίρειο έχουν υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές, αλλά για το κοτόπουλο και για τα αβγά ενισχύονται. Επίσης, αρκετές από τις μεγάλες μονάδες κρέατος έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού σε εργαζόμενους και σώματα επιθεώρησης.

Υπό διαρκή πίεση το ευρωπαϊκό βόειο

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρώπη, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτές οι τάσεις και οι διαφορές μεταξύ των ειδών του κρέατος είναι πασιφανείς, δεδομένων των ληφθέντων μέτρων που άλλαξαν άρδην τις καταναλωτικές συνήθειες. Το κλείσιμο των χώρων μαζικής εστίασης ασκεί πιέσεις ιδιαιτέρως στην αγορά βόειου, σπρώχνοντας προς τα κάτω τις τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τη βιομηχανία του κλάδου.

Στον τομέα του χοίρειου εμπλέκεται και η υπόθεση «Κίνα», που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα της ΕΕ. Οι εξαγωγές χοιρινού αντιμετώπισαν κάποιες αναταράξεις τον Φεβρουάριο λόγω των μέτρων που έλαβε η Κίνα τα οποία επηρέασαν τη λειτουργία των λιμανιών. Αυτά τα προβλήματα είναι πλέον αντιμετωπίσιμα, δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο Κοιμώμενος Γίγαντας για άλλη μια φορά θα δώσει ώθηση στις τιμές και θα αντισταθμίσει εν μέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην εσωτερική αγορά. Συνολικά, οι τιμές του ευρωπαϊκού χοιρινού είχαν διακυμάνσεις τον τελευταίο μήνα, αλλά παραμένουν αρκετά πάνω από τα περσινά επίπεδα, πράγμα το οποίο συνδέεται και με τα ζητήματα που εγείρει ο κορωνοϊός, αλλά και με τη μείωση της προσφοράς από χώρες όπως η Γερμανία.

Ο κλάδος των πουλερικών φαίνεται να έχει καλύτερες αντιστάσεις. Τουλάχιστον, «δεν είναι όλα μαύρα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στροφής προς την ιδιωτική κατανάλωση κοτόπουλου και αβγών. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν πρώτες τα μέτρα ελεγχόμενου αποκλεισμού, τα σούπερ μάρκετ βρέθηκαν άδεια από τέτοια είδη. Έτσι, οι μέσες τιμές για κοτόπουλο και αβγά έχουν αυξηθεί και πλέον κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών μηνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται καθοριστικό ως έναν βαθμό το να καταφέρει η Κίνα να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι εφικτό να απορροφηθεί η παραγωγή του παγκόσμιου κλάδου και να συγκρατηθεί περαιτέρω πτώση των τιμών. Η αφρικανική πανώλη παραμένει πρόβλημα και ο COVID-19 επανεκκινεί την προσπάθεια αναδόμησης της παραγωγής της Κίνας. Κάτι τέτοιο θα διατηρήσει τη ζήτηση της Κίνας για όλα τα είδη ζωικής πρωτεΐνης στη διάρκεια του έτους.