Παγκόσμια Τράπεζα: Δάνειο 341 εκατ. δολαρίων για τον αγροτικό τομέα της Τουρκίας

Στην ανακοίνωση ότι ενέκρινε δάνειο 341,27 εκατ. δολαρίων ως μέρος ενός πρότζεκτ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της Τουρκίας και την ενθάρρυνση της χρήσης «έξυπνων τεχνολογιών για το κλίμα» προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ανορθολογική και μη βιώσιμη αγροτική επέκταση που συντελείται στη γειτονική χώρα προσδιορίζεται ως η αιτία της χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της συλλογής και χρήσης πληροφοριών για 140 εκατ. στρέμματα γης, την ενίσχυση της παρακολούθησης των ασθενειών στα ζώα και τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Η αγροτική επέκταση στην Τουρκία δημιουργεί σημαντική περιβαλλοντική και κλιματική πίεση λόγω της αναποτελεσματικής χρήσης γης, νερού και ενέργειας, ενώ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Τουρκίας», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στο να εισέλθει ο αγροτικός τομέας σε μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053», προσθέτει ο Auguste Kouame, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στα τέλη του περασμένου έτους και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.