Οι παγκόσμιοι παίκτες βλέπουν συνέχιση του ράλι τιμών στα λιπάσματα

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων θρέψης της παγκόσμιας αγοράς θεωρούν ότι η ανοδική τάση τιμών στην αγορά λιπασμάτων δεν πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις, που παραχώρησε στο Bloomberg εκπρόσωπος του κολοσσού Nutrien, προβλέπει ότι οι σταθερά υψηλές τιμές των προϊόντων στη φυτική παραγωγή θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση στα λιπάσματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή στο ποτάσιο συνεχίζει να αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, η Mosaic, που θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός φωσφόρου, αναμένει συνέχιση του ανοδικού μομέντουμ στην τιμή των λιπασμάτων, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ορισμένοι πελάτες ζητούν να κλείσουν συμφωνίες ακόμη και έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Όπως είχε γράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτιναχθεί λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου έως και 600% στο δωδεκάμηνο στην ΕΕ, καθώς και εξαιτίας της υψηλής ζήτησης προϊόντων θρέψης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τα γεωργικά εφόδια (12/11) ανέδειξε τη διάσταση της μεγάλης έλλειψης σε βασικά προϊόντα θρέψης, με τους υπευθύνους καταστημάτων να εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για ομαλοποίηση της αγοράς στους αμέσως επόμενους μήνες.