«Παγωμένοι» οι παραγωγοί από τις φετινές τιμές των σιτηρών

Μια πολύ κακή χρονιά για τα σιτηρά προδιαγράφεται η φετινή για τον Nομό Κιλκίς τόσο παραγωγικά όσο και σε επίπεδο τιμών. Ο θερισμός των σιτηρών ολοκληρώθηκε, αλλά οι παραγωγές είναι μειωμένες εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν επηρεάσει αρκετά και την ποιότητα του προϊόντος.

Ο παραγωγός σιτηρών Χρήστος Γκότσικας περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τη φετινή χρονιά στον τομέα των σιτηρών. «Τα πράγματα είναι δραματικά. Οι αποδόσεις έχουν πέσει πολύ, ακόμη κι αυτοί που ράντισαν πήραν 200 κιλά. Παγωμένη είναι, όμως, και η αγορά. Δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές», επισημαίνει και εξηγεί ότι με το κόστος των εφοδίων να έχει ανέβει κατακόρυφα πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Οι τιμές είναι στα 14 λεπτά στα κριθάρια, 17-18 λεπτά στα μαλακά και 23-24 λεπτά στα σκληρά. Σε λίγο θα έρθουν τα βουλγάρικα που έμειναν πίσω λόγω βροχοπτώσεων και εκτιμώ ότι τα συμβόλαια για τον παραγωγό θα είναι αρκετά χαμηλά τον Οκτώβριο», αναφέρει ο κ. Γκότσικας.

Λαγκαδάς

Διαφορετική εικόνα, σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τις αποδόσεις, παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Λαγκαδά, όπου ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για τα σιτηρά, ποιοτικά και ποσοτικά, με τη σοδειά να αγγίζει κατά μέσο όρο τα 500-600 κιλά. Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

«Οι παραγωγές είναι καλές, οι βροχές δεν μας επηρέασαν δραματικά, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. Είχαμε μια μείωση των αποδόσεων που έφτασε στο 10%-15%», σημειώνει ο παραγωγός και γεωπόνος Χρήστος Μαλλιαρός από το Καβαλάρι. Όπως προσθέτει, «ο αλωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Παρά τις καλές παραγωγές και τις ελλείψεις που έλεγαν ότι υπήρχαν στο σιτάρι που καλλιέργησαν μεγάλες προσδοκίες στους αγρότες, οι τιμές είναι δραματικά χαμηλές. Αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε σε πολύ χαμηλές τιμές».

Όπως λέει ο κ. Μαλλιαρός, «πέρσι το σιτάρι είχε 32-35 λεπτά και φέτος έχει 17-18 λεπτά, τιμές που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής». Πάντως, και οι δύο παραγωγοί εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής έως τις 17 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τερματίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμένων της Μαύρης Θάλασσας.