«Πάγωσαν» οι εξαγωγές ψαριών προς την Ιταλία

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες μέσης και παράκτιας αλιείας της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα και θέμα επιβίωσης λόγω του κορωνοϊού.

Οι εξαγωγές προς τη γειτονική Ιταλία έχουν παγώσει και μαζί και η δραστηριότητα των αλιέων, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν πλέον στο υψηλό κόστος συντήρησης των καϊκιών τους και απασχόλησης των εργαζομένων τους.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αλιέας Αλέξης Χαλιώτης από τις Αλυκές Κάτω Αχαΐας, επτά μεγάλα καΐκια που απασχολούσαν 8-10 άτομα προσωπικό για να ψαρέψουν μαγιάτικα και καρβούνια που προορίζονταν για εξαγωγή, δεν μπορούν να διαθέσουν πλέον το εμπόρευμά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους. Πρόκειται, όπως αναφέρει ο κ. Χαλιώτης, για μεγάλη ζημιά, καθώς κάθε καΐκι εξάγει περί τους 200 τόνους ψαριών στην Ιταλία.

Για τα μαγιάτικα έπαιρναν 2,5 ευρώ τα καρβούνια πληρώνονταν 12 ευρώ το κιλό. «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βγαίνουν στον αφρό τα ψάρια και οι αλιείς ενημερώνουν τους δυο-τρεις εμπόρους που συνεργάζονται για να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαγωγής.

Τώρα, λόγω του κορωνοϊού, όλα έχουν αλλάξει. Δεν φεύγουν στην εγχώρια κατανάλωση. Με τα νέα δεδομένα, τα μεγάλα αυτά καΐκια κυνηγούν τον γαύρο και τη σαρδέλα για 5 ευρώ το τελάρο των 10 κιλών», τονίζει ο κ. Χαλιώτης και προσθέτει: «Και πες ότι ψαρεύεις 10 κιλά.

Εάν το φελιζόλ στοιχίζει 1 ευρώ, 50 λεπτά παίρνει προμήθεια ο έμπορος και, αν πρέπει να πληρώσεις πάγο, βενζίνες, ασφάλειες και λοιπά λειτουργικά έξοδα, δεν βγάζεις σχεδόν τίποτε. Δεν συμφέρει να συνεχίσεις».

Παράκτια αλιεία

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας. «Ψαρεύουμε μπακαλιάρους και σουπιές, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν δουλεύουν και τα μαγαζιά. Ο έμπορος τα παίρνει στα 4 ευρώ το κιλό, ενώ προ του κορωνοϊού τα πωλούσαμε στα 9 ευρώ. Μπορεί να είναι λιγότερα τα λειτουργικά από τα μεγάλα καΐκια, αλλά και πάλι με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», καταλήγει ο κ. Χαλιώτης.