Παγωτό «Κασσάνδρα» με ελαιόλαδο

Το δροσιστικό επιδόρπιο, που φιλοδοξεί να γίνει το brand του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής

pagoto-me-elaiolado-xalkidiki-kasandra

Ένα φημισμένο ΠΟΠ προϊόν της Χαλκιδικής συμμαχεί με ένα δημοφιλές γλύκισμα του καλοκαιριού για τη δημιουργία ενός προϊόντος προστιθέμενης αξίας, που θα φέρει τη σφραγίδα του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας είναι ένα παγωτό «made in Κασσάνδρα», που φιλοδοξεί να γίνει το νέο τοπικό γαστρονομικό προϊόν της περιοχής. Αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου του Δήμου Κασσάνδρας, με διττό στόχο την τουριστική προβολή και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ τα ζωικά λιπαρά με φυτικά και έχει ως βάση το αγουρέλαιο

Το ευρηματικό στοιχείο της παρασκευής του είναι η αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών παγωτών, με το φημισμένο και ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής, καθιστώντας το έτσι πιο υγιεινό και διατροφικά ισορροπημένο, αφού αφαιρούνται τα πρόσθετα λιπαρά. «Η Χαλκιδική, όπως κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, πέρα από τον τουρισμό, έχει χαρακτηριστικά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι το μέλι και οι ελιές. Εμείς θέλαμε να αξιοποιήσουμε τις τοπικές πρώτες ύλες και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα ήταν παράλληλα σύγχρονο και ευρηματικό», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κασσάνδρας, Μαρία Παπαδημητρίου, που έχει αναλάβει την προώθηση και την προβολή του.

Έτσι, μετά από πολλή σκέψη, κατέληξαν στην ιδέα ενός παγωτού που θα περιείχε ένα από τα ΠΟΠ προϊόντα του νομού, που είναι το αγουρέλαιο. Κατά αυτόν τον τρόπο, μετά από συνεργασία με γνωστή γαλακτοβιομηχανία και πολλές γευστικές δοκιμασίες, το παγωτό «Κασσάνδρα» δημιουργήθηκε με βασική πρώτη ύλη, πέρα από το γάλα, το φημισμένο αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο η εταιρεία προμηθεύτηκε από τους παραγωγούς της περιοχής, στο πλαίσιο της τόνωσης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Με όχημα το παγωτό και το ιδιαίτερο συστατικό του, καθώς και την προσπάθεια καθιέρωσής του ως ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της τοπικής γαστρονομίας, επιχειρείται συγχρόνως και η τουριστική προβολή της περιοχής.

Όπως επισημαίνει η κα Παπαδημητρίου, «με τη βοήθεια των επιχειρηματιών, αλλά και με τη συνδρομή του δήμου, ευελπιστούμε το παγωτό να βρει απήχηση στους επισκέπτες της Κασσάνδρας». Το παγωτό «Κασσάνδρα» θα βγει στην κατανάλωση σε λίγες ημέρες σε δύο γευστικές επιλογές, κρέμα και σοκολάτα, ενώ θα κυκλοφορεί χύμα, αλλά και σε χάρτινο κυπελάκι, έξω από το οποίο θα αναγράφεται και η ηλεκτρονική διεύθυνση www.visitkassandra.com, που περιέχει χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες για τους επισκέπτες της περιοχής.

Οι εμπνευστές της ιδέας φιλοδοξούν το παγωτό να κυκλοφορήσει και εκτός Χαλκιδικής, ενώ θα δημιουργηθούν και άλλες γεύσεις πάντα, όμως, με πρωταγωνιστή το ΠΟΠ αγουρέλαιο, που κάνει το προϊόν ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα άλλα.

Το παγωτό «made in Κασσάνδρα» είναι ένα ξεχωριστό προϊόν, που συνδυάζει το αναγνωρισμένο τοπικό προϊόν του Νομού Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο, με το αγαπημένο επιδόρπιο του καλοκαιριού, το παγωτό. Εμπνευστής της ιδέας παρασκευής παγωτού με αγουρέλαιο είναι ο Δήμος Κασσάνδρας, που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες της περιοχής για τη δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας και, συγχρόνως, να προβάλει τουριστικά τη χερσόνησο και να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη.