Mε πακέτο μέτρων η κάθοδος του Κυρ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη

Σύγκλιση Ενισχύσεων, Συνδεδεμένες και Αποζημιώσεις στις εξαγγελίες Σπ. Λιβανού

Τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα τα επόμενα χρόνια, μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου, από την καρδιά της Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, προσθέτοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στις εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης για τη διαβούλευση που αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη.

Είναι η μέρα που οι Έλληνες παραγωγοί πρόκειται να ενημερωθούν επίσημα για την τελική απόφαση του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά την Εσωτερική Σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης από το 2022 και μετά.

 

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Δυτική Μεσσηνία και το μεσημέρι θα μεταβεί στην Τρίπολη, όπου θα συναντηθεί με την περιφερειακή αρχή. Το απόγευμα στις 6.00, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα μιλήσει στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης για τη νέα ΚΑΠ.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στην Τρίπολη παρούσα θα είναι η πολιτική ηγεσία, οι γενικοί γραμματείς, οι πρόεδροι των Οργανισμών και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ. Η σημασία που δίνεται είναι τέτοια, που στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που διενεργείται την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στην ΕΕ.

Τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Όπως μεταφέρει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην «ΥΧ», ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί εκτενώς στην αγροτική πολιτική και στη σημασία που δίνει η κυβέρνησή του για την αναπτυξιακή της πορεία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί κυρίως σε τρία σημεία:

1. Στο οικονομικό σκέλος, και δη στη διάθεση 22 δισ. ευρώ περίπου στον πρωτογενή τομέα από τα συνολικά 70 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά, θα αναδείξει τη σημασία των κονδυλίων του πρωτογενούς τομέα σε σχέση με τα άλλα Ταμεία.

2. Στην αναπτυξιακή διάσταση, με την ένταξη της αγροδιατροφικής πολιτικής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

3. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις θετικές αλλαγές που αυτή φέρνει όχι μόνο για τον παραγωγό, αλλά και για την ελληνική ύπαιθρο, περιλαμβάνοντας παράλληλα όλους τους πολίτες της χώρας ως καταναλωτές.

Ο ίδιος δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στον ρόλο των Νέων Αγροτών, δίνοντας έτσι πάσα στον υπουργό για να μιλήσει σχετικά με την προκήρυξη που αναμένεται το φθινόπωρο, όπως βέβαια και για τις άλλες προκηρύξεις του ΠΑΑ, όπως είναι οι Βιολογικές Καλλιέργειες (διατήρηση) και τα Σχέδια Βελτίωσης. Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση επίσης θα είναι στο μενού της ομιλίας του πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έλαβε την Τρίτη 13/7 το πράσινο φως και από το ECOFIN.

Εσωτερική Σύγκλιση

Μιλώντας με πολιτικούς όρους, η παρουσία Κυρ. Μητσοτάκη έρχεται να ενισχύσει τον Σπ. Λιβανό. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός, μετά τον ανασχηματισμό, θα προβεί σε ανακοινώσεις μαζί με τον πρωθυπουργό. Και αναμφίβολα η Εσωτερική Σύγκλιση αποτελεί μείζον θέμα για τους παραγωγούς.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Σπ. Λιβανός είχε προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στην «ΥΧ» ότι μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις για το μέλλον των επιδοτήσεων. Η Εσωτερική Σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, να υπενθυμίσουμε, περιλαμβάνεται και ως υποχρέωση από τον Κανονισμό της νέας ΚΑΠ, όπως συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες, και θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 85% έως το 2026.

Για την Ελλάδα, το ΥΠΑΑΤ είχε αποφασίσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο να «ολοκληρώσει τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων άμεσα, γρήγορα, ουσιαστικά, προς όφελος της νέας γενιάς». Προς αυτή την κατεύθυνση, κλήθηκαν να συνδράμουν, μεταξύ άλλων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να συσχετίζει την Εσωτερική Σύγκλιση και με την αναδιανεμητική ενίσχυση ή τουλάχιστον να αποκαλύπτει την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Πάντως, ο κ. Λιβανός θα αναφερθεί και στο καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων.
Ο ίδιος, άλλωστε, πριν από λίγους μήνες είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει μια «ουσιαστική αξιολόγηση του καθεστώτος στην ελληνική παραγωγή και της συμβολής του στη βιωσιμότητα, στην ανθεκτικότητα και στην ανταγωνιστικότητα των ωφελούμενων καλλιεργειών».

Με βάση αυτή την αξιολόγηση αναμένονται οι αλλαγές από το έτος 2022 και μετά. Ο υπουργός δεν θα αναφερθεί λεπτομερώς σε όλα τα προϊόντα, αλλά στους κλάδους στους οποίους το ΥΠΑΑΤ δίνει προτεραιότητα. Να θυμίσουμε ότι βάσει της πολιτικής ευρωπαϊκής συμφωνίας, πλέον δύναται να ενταχθούν και οι επιτραπέζιες ελιές, και δεν αποκλείεται να γίνει και σχετική αναγγελία.

Και στο βάθος… αγροτουρισμός

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού έχουν αποτυπωθεί πολλές φορές, πόσω μάλλον εντός του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Η αναφορά στον τομέα είναι σχεδόν βέβαιη, όπως και στην πρωτοβουλία που έχει λάβει το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης και της ξηρασίας.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Η πολιτική ανάγνωση της επίσκεψης Κυρ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη θα εξαρτηθεί και από έναν άλλον παράγοντα: Εάν από το βήμα της Συνδιάσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τον παγετό του Απριλίου. Πάντως, ανώτατη πηγή στην Πλατεία Βάθη επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» ότι «η δέσμευση για να δοθεί προκαταβολή στους πληγέντες προς τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ισχύει στο ακέραιο».

Προς το παρόν, τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν καμία άλλη διαρροή σχετικά με το θέμα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της εφημερίδας.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021