«Πακέτο» 2,5 εκατ. ευρώ στους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές από Κομισιόν

ispania elies
-Διαφήμιση-
Eνίσχυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ εξασφάλισαν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί επιτραπέζιας μαύρης ελιάς από την ΕΕ ως αντιστάθμισμα των απωλειών εισοδήματος που υφίστανται από τους αμερικανικούς δασμούς.

Την είδηση επιβεβαίωσε η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση της Ισπανίδας ευρωβουλευτού, Clara Aguilera. Η οικονομική ενίσχυση στοχεύει να βοηθήσει τους παραγωγούς να αναζητήσουν άλλες πιθανές διεθνείς αγορές και τα κονδύλια θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων του 2019. Μάλιστα, όπως ανέφεραν μέλη της Επιτροπής, η στήριξη αυτή δεν αποκλείει την κατάθεση προσφυγών ή άλλων νομικών δράσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από την Κομισιόν για τη στήριξη του ισπανικού τομέα επιτραπέζιων ελιών», δήλωσε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «πολύ καλή είδηση για τον κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τις οικονομικές συνέπειες των δασμών που εφαρμόστηκαν αυθαίρετα και με αμφισβητήσιμη νομική βάση από την κυβέρνηση Τραμπ».

Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την επιβολή δασμών από 7,52% έως 27,02% με το επιχείρημα ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί από την ΕΕ τους επιτρέπουν να πωλούν το προϊόν τους στην αμερικανική αγορά κάτω από τo κόστος παραγωγής σε ποσοστό από 16,88% έως και 25,5%.

-Διαφήμιση-

«Aυτός ο τύπος αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των μέτρων του ΠΟΕ για το πράσινο κουτί», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Ενώ και η ευρωβουλευτής, κα Αγκιλέρα, σε πρόσφατη δήλωσή της, υπενθύμισε ότι οι επιχορηγήσεις για την ελιά «διαχωρίζονται από το εισόδημα και δεν συνδέονται με την παραγωγή συγκεκριμένου γεωργικού προϊόντος, συνεπώς δεν στρεβλώνουν το εμπόριο και δεν μπορούν να υπόκεινται σε αντισταθμιστικές εισφορές». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα μπορούσε ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση στον ΠΟΕ.

-Διαφήμιση-