Παλεύουν για την επιβίωση οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

Στις 29 Απριλίου, η πολυπληθέστερη ομάδα παραγωγών της Ελλάδας, τα μέλη της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, κατεβαίνουν σε εκλογές.

Παλεύουν για την επιβίωση οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης
ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ του καπνού ολοκληρώθηκε σήμερα και, όπως λένε οι παραγωγοί, «δεν έμεινε ούτε ένα φύλλο». Στο κλείσιμο της σεζόν, η τιμή που έδωσαν οι εταιρείες για τους τελευταίους 800 τόνους είναι 5,5 ευρώ.

Την προεδρία θα διεκδικήσει εκ νέου ο νυν πρόεδρος, Εσάτ Χουσεΐν, έχοντας απέναντί του τον Σινάν Αχμέτ. Παράλληλα με την πρόκληση της κάλπης, έχουν να αντιμετωπίσουν το στοίχημα που λέγεται μέλλον του καπνού απέναντι σε ευρωπαϊκές πολιτικές που δεν αγαπούν τον καπνό.

Ο Εσάτ Χουσεΐν εξηγεί ότι τα μέλη τους κυμαίνονται από 6.500 έως 7.000, καθώς κάποιοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα μεταναστεύοντας ενώ ορισμένοι που δούλευαν στην οικοδομή στρέφονται στην καπνοκαλλιέργεια. «Εάν βρουν άλλη δουλειά, θα φύγουν από τον καπνό. Για να μπορέσει να συντηρήσει ο παραγωγός την οικογένειά του, πρέπει να πουλήσει με 6,5-7 ευρώ».

Μικρός κλήρος

Μέσα από την Διεπαγγελματική Καπνού, γίνονται κινήσεις για να ενισχυθούν οικονομικά οι καπνοπαραγωγοί. «Στη Βουλγαρία παίρνουν επιδότηση 1,5 με 2 λέβα το κιλό. Μας μετέφεραν από το υπουργείο ότι έχουμε δίκιο, αλλά τίποτε», μας λέει ο πρόεδρος. Η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών διαθέτουν μικρό κλήρο, γι’ αυτό επέλεξαν την καπνοκαλλιέργεια. Η Κοινοπραξία βρίσκεται σε διαβούλευση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για εναλλακτικές καλλιέργειες, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Με πρωτοβουλία του προέδρου, η Philip Morris χρηματοδοτεί τη συντήρηση γεωτρήσεων και την επέκταση αρδευτικών δικτύων σε χωριά που κυριαρχεί η καπνοκαλλιέργεια. Συγκεκριμένα, στον Έβρενο και την Πλαγιά θα κατασκευαστούν δυο δίκτυα άρδευσης. Στον Πάσσο θα κατασκευαστεί αρδευτικό δίκτυο 1.500 μέτρων, μια δεξαμενή και θα εξοπλιστεί η γεώτρηση. Στον Κάλχα θα κατασκευαστεί αρδευτικό δίκτυο 5.000 μέτρων και δυο δεξαμενές. Ο κ. Χουσεΐν δίνει έμφαση στη βελτίωση των υποδομών άρδευσης και εξηγεί πως σταδιακά οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν σε όλους τους οικισμούς που δραστηριοποιούνται καπνοπαραγωγοί. Τα έργα βρίσκονται στη φάση της μελέτης. Προσθέτει πως θα ζητήσει και από άλλες εταιρείες, και τις μεταποιητικές, να δημιουργήσουν υποδομές άρδευσης γιατί, «χωρίς νερό δεν γίνεται ο καπνός. Σταδιακά, θα γίνουν έργα άρδευσης σε όλη την Ροδόπη και τον Έβρο. Στόχος είναι ν’ αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών».

Με τους νέους

O Σινάν Αχμέτ καλλιεργεί από 10 ετών καπνό και κατέρχεται υποψήφιος περιστοιχισμένος από νέους, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ». «Βλέπω τους φίλους μου να φεύγουν από τον καπνό» λέει, και υποστηρίζει ότι αν είναι ενωμένοι, θα βρουν τρόπο να παλέψουν για εκλεκτό προϊόν. «Θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τους καπνοπαραγωγούς και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά. Βλέπουμε πώς δουλεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας». Ως προς τις τιμές που λαμβάνουν από τους εμπόρους, εκτιμά ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν. Καλεί τους καπνοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στις εκλογές και να στηρίξουν νέους ανθρώπους.