Αυτό το άρθρο είναι 42 μηνών

Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν: «Περισσότερη έρευνα για τη χρήση φυκιών ως παρεµποδιστή µεθανίου»

27/03/2021
2' διάβασμα
panepistimio-tou-vagkeningken-perissoteri-erevna-gia-ti-chrisi-fykion-os-pareµpodisti-µethaniou-226753

Το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν πραγματοποιεί σειρά ερευνών με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα στην αγελαδοτροφία. Ένας από τους τρόπους που έχει κερδίσει έδαφος στην προσπάθεια των επιστημόνων να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες είναι μέσω της σίτισής τους με ένα είδος φυκιού (Asparagopsis taxiformis), το οποίο απαντά συνήθως σε τροπικές περιοχές.

Η ουσία που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό σε μεγάλη ποσότητα αντιδρά, εμποδίζοντας τον σχηματισμό μεθανίου στο στομάχι της αγελάδας. Ωστόσο, έρευνα από το ολλανδικό πανεπιστήμιο δείχνει ότι η εν λόγω ουσία μπορεί να καταλήξει στα ούρα και στο γάλα του ζώου, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα λόγω της τοξικότητάς της.

«Θέλουμε να μελετήσουμε περισσότερο τις επιπτώσεις του taxiformis και της ουσίας που παράγει. Καταλήγει στο γάλα, στα ούρα, στα κόπρανα ή και στον ζωικό ιστό; Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό πριν αποφασίσουμε ότι είναι επιθυμητό να σιτίζεται ένα ζώο με αυτό το φυτό» αναφέρει ερευνητής του Wageningen.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, σε εξέταση που έγινε σε 12 αγελάδες που τους δόθηκε το φύκι, δύο αγελάδες παρουσίασαν προβλήματα στο στομαχικό τους τείχος. «Το γεγονός ότι αυτή η τοξική ουσία πλέον ανιχνεύθηκε και στο γάλα των ζώων αποτελεί ακόμα πιο ανησυχητικό γεγονός», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα παραπάνω δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την έρευνα, αλλά αντίθετα να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να μελετηθεί περισσότερο το θέμα. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, πέρα από το συγκεκριμένο είδος υπάρχουν και άλλα φύκια που δρουν με τον ίδιο τρόπο, εμποδίζοντας τον σχηματισμό του μεθανίου.