Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ: Μελέτη-κόλαφος για τις εκπομπές των φυτικών ελαίων

Επείγουσα ανάγκη η στροφή σε πιο πράσινες εναλλακτικές

Μια πρωτοπόρος παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει το ανησυχητικό εύρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την παραγωγή φυτικών ελαίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στροφή σε πιο βιώσιμες, εναλλακτικές καλλιεργητικές λύσεις.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ πραγματοποίησαν την πρώτη ανάλυση που εξετάζει τις εκπομπές σχεδόν όλων των πιθανών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φοινικέλαιου, σόγιας, ελαιοκράμβης και ηλιελαίου στον πλανήτη. Η μελέτη αντικατοπτρίζει σχεδόν 6.000 παραγωγούς σε 38 χώρες και αντιπροσωπεύει πάνω από το 71% της παγκόσμιας παραγωγής φυτικών ελαίων.

Σε όλα τα συστήματα καλλιεργειών φυτικών ελαίων, οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν 3,81 κιλά ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) ανά κιλό ραφιναρισμένου ελαίου. Οι μέσες εκπομπές ειδικών καλλιεργειών κυμαίνονταν από 2,49 κιλά CO2e για την ελαιοκράμβη έως 4,25 κιλά CO2e για το σογιέλαιο ανά κιλό ραφιναρισμένου ελαίου.

Οι μέσες εκπομπές από σογιέλαιο βρέθηκαν υψηλότερες από ό,τι για το φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι το φοινικέλαιο έχει λάβει περισσότερη αρνητική δημοσιότητα. Ωστόσο, τα μεσαία συστήματα ελαιοκράμβης και ηλιελαίου είχαν λιγότερες εκπομπές και από το φοινικέλαιο και από το σογιέλαιο, επομένως φαίνεται να είναι πιο βιώσιμες επιλογές.