Πανηλειακό αίτημα για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου

Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πύργου – Αλφειού, Επιταλίου, Πελοπίου για αρδευόμενη έκταση 47.000 στρεμμάτων, διεκδικούν από κοινού επτά δήμοι της Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια αναπτυξιακής ημερίδας για το θέμα, που διοργάνωσε ο Δήμος Πηνειού και το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών, η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί μονόδρομο για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου, προβληματικού και παρωχημένης τεχνολογίας αρδευτικού δικτύου των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού.

Σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν, η υπογειοποίηση του δικτύου θα συμβάλει στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, στη μείωση του κόστους άρδευσης για τους αγρότες και στην ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων, με στόχο καλύτερη παραγωγή και ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

Μάλιστα, η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου πρώτα στη Βόρεια Ηλεία και, στη συνέχεια, στη Δυτική Αχαΐα. Αν και είχε εγκριθεί η δημοπράτηση του εν λόγω έργου, μόνο ένα από τα πέντε έργα της μελέτης, αυτό που αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης με προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ και αρδευόμενη έκταση 18.000 στρεμμάτων, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω των περιορισμένων πόρων και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Μέτρου 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Έτσι, στον «αέρα» βρέθηκαν οι μελέτες για την υπογειοποίηση των δικτύων του ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, προϋπολογισμού 20.373.000 ευρώ, αρδευόμενης έκτασης 16.500 στρεμμάτων, του ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου, προϋπολογισμού 14.686.000 ευρώ, αρδευόμενης έκτασης 13.650 στρεμμάτων, ΤΟΕΒ Πελοπίου, προϋπολογισμού έργου 10.031.000 ευρώ, αρδευόμενης έκτασης 9.210 στρεμμάτων και ΤΟΕΒ Επιταλίου, προϋπολογισμού έργου 5.102.000 ευρώ, αρδευόμενης έκτασης 3.640 στρεμμάτων.