Πάνω από τα 70 λεπτά το σύσπορο µετά το rebound του χρηµατιστηρίου

Στα 110 σεντς επέστρεψε η Νέα Υόρκη, ανησυχία στην Ελλάδα για τα μεταβροχικά

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα διορθωτικών κινήσεων, το Χρηματιστήριο Βάμβακος δείχνει να παίρνει και πάλι τα πάνω του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τις τιμές να επιστρέφουν στα επίπεδα των 110 σεντς/λίμπρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι τιμές του σύσπορου στην εγχώρια αγορά να ανέβουν ξανά πάνω από τα 70 λεπτά, ωστόσο η μεγάλη ανησυχία των παραγωγών, αλλά και των εκκοκκιστών αυτήν τη στιγμή έχει να κάνει με την επίπτωση που θα έχουν οι βροχοπτώσεις τόσο στις αποδόσεις όσο και στις ποιότητες. Στη Θεσσαλία, το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής οι βαμβακοσυλλεκτικές πήραν φωτιά, προκειμένου να συγκομιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες, δεδομένου ότι από αύριο, Σάββατο, αναμενόταν νέο κύμα βροχών.

Φυσικά, οποιαδήποτε συζήτηση για τις τιμές που θα πληρωθούν τα μεταβροχικά βαμβάκια είναι αυτήν τη στιγμή πρώιμη, ωστόσο, στις τάξεις των καλλιεργητών επικρατεί η εκτίμηση, ενδεχομένως και η προσδοκία ότι, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και της ζήτησης για πρώτη ύλη, δεν θα πέσουν κάτω από τα 65 ή, στη χειρότερη περίπτωση, τα 60 λεπτά/κιλό.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι τιμές ημέρας από μεγάλες μονάδες του κάμπου κυμαίνονταν στα 69-70 λεπτά το κιλό για παραλαβή από το χωράφι. Αν σε αυτά προστεθούν τα μεταφορικά (σ.σ. οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να παραδώσουν οι ίδιοι τα βαμβάκια στα εκκοκκιστήρια) και το πριμ των ποιοτικών χαρακτηριστικών, για τα ποιοτικά βαμβάκια μια τιμή της τάξης των 75 λεπτών το κιλό είναι αυτήν τη στιγμή ρεαλιστική.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι βροχές έχουν πάει κάπως πίσω τον προγραμματισμό των εκκοκκιστηρίων και υπάρχει ένας προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται και, συνακόλουθα, το διάστημα που θα μεσολαβήσει για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ξαναμπούν στο χωράφι, να επιβραδύνουν τους ρυθμούς των παραδόσεων.

Ψηλά το basis

Στο μέτωπο των πωλήσεων, εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν συμβαλαιοποιηθεί περίπου 140.000 τόνοι, λίγο κάτω δηλαδή από το 50% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου, η οποία, βέβαια, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί πτωτικά λόγω των ζημιών από τις βροχοπτώσεις. Η ζήτηση από τη διεθνή αγορά παραμένει ζωηρή και η αρχική εκτίμηση ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές θα ευνοήσουν φέτος το ελληνικό βαμβάκι δείχνει να επιβεβαιώνεται.

Βασικός αγοραστής, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και φέτος η Τουρκία, ενώ έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται και από την Αίγυπτο. Το basis (πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών) βρίσκεται στα ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα των 8-9 σεντς/λίμπρα, ωστόσο, αρκετά εκκοκκιστήρια επιφυλάσσονται να δεσμευθούν για νέες ποσότητες προτού να έχουν μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα για την κατάσταση των μεταβροχικών.

Κάνουν παιχνίδι οι κερδοσκόποι

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αποτελεί και αυτή πηγή προβληματισμού, δεδομένου ότι κατά βάση οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τη φυσική αγορά και, πιο συγκεκριμένα, στις τοποθετήσεις και στις κινήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Τα θεμελιώδη παραμένουν υποστηρικτικά, καθώς, σύμφωνα και με το τελευταίο report προσφοράς-ζήτησης του USDA, η παγκόσμια παραγωγή για τη σεζόν 2021/2022 εκτιμάται στα 120,3 εκατ. δέματα, ενώ η κατανάλωση στα 123,4 εκατ. δέματα, με την αναλογία αποθεμάτων-προς-χρήση (stock to use ratio) να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018/2019. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών σε υψηλά δεκαετίας.