Παντελής Γιαλιάς: Από το Νιου Τζέρσεϋ στην Πραστιά Χίου με ευφυή αμπελοκαλλιέργεια

Η πολυετής του διαμονή στις ΗΠΑ τού δίδαξε ότι ένας από τους τρόπους να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της καλλιέργειας είναι η χρήση τεχνολογιών στο χωράφι. Όταν, λοιπόν, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Χίο, και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του αμπελιού, αποφάσισε να το κάνει με τον πιο εξελιγμένο τεχνολογικά τρόπο.

Ο Παντελής Γιαλιάς από τη Σιδηρούντα της Χίου ήταν από εκείνους τους επιτυχημένους ομογενείς της Αμερικής που κατάφεραν να αποκτήσουν επιχειρήσεις στην εστίαση. Αναπολώντας, όμως, πάντα τα χρόνια που έζησε στο χωριό του, πήρε την απόφαση να επιστρέψει μόνιμα σε αυτό και να ξεκινήσει την καλλιέργεια αμπελιού με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC.

«Μεγάλωσα στη Σιδηρούντα της Χίου και από τη στιγμή που έφυγα για τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το Νιου Τζέρσεϋ, πάντα σκεφτόμουν ότι θα γυρίσω πίσω. Είχα κληρονομήσει από την οικογένειά μου χωράφια με ελιές, ενώ πριν από 20 χρόνια περίπου αγόρασα ένα κτήμα 25 στρεμμάτων, στο οποίο κατέληξα να καλλιεργώ αμπέλια, όταν ένας γεωπόνος μου είπε ότι το σιτάρι που φύτευα δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Φύτεψα, λοιπόν, τα αμπέλια και μάθαινα την καλλιέργεια όταν ερχόμουν στην Ελλάδα.

Σήμερα, καλλιεργώ τις ποικιλίες Χιώτικο, Κρασερό, Μανδηλαριά, Λημνιό και Βιδιανό και συσκευάζω τα κρασιά μου με την επωνυμία “Πραστιά“, το όνομα δηλαδή της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα αμπέλια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Γιαλιάς και εξηγεί ότι αυτήν τη στιγμή παράγει δύο κρασιά, ένα γλυκό και ένα ξηρό, ενώ σύντομα θα βγει και το ημίγλυκο.

Ευφυής γεωργία

Ο κ. Γιαλιάς παρακολουθούσε πάντα τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών στις ΗΠΑ, ακόμα και όταν η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν διαφορετική. Με αφορμή το αμερικάνικο παράδειγμα της ευφυούς καλλιέργειας, αναζήτησε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε και εκείνος να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες στο χωράφι του. Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, εντάχθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.

«Μου αρέσει πολύ η τεχνολογία και όσο έμεινα στις ΗΠΑ έβλεπα ότι υπάρχει αρκετά προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι είναι ένας τρόπος και για την Ελλάδα για να γίνει και εδώ κάτι καλύτερο, αφού υπάρχουν τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των μικρότερων σε στρέμματα παραγωγών», αναφέρει ο κ. Γιαλιάς, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο εντάχθηκε στο συγκεκριμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας.

Η άμεση προειδοποίηση για την πρόληψη από τις ασθένειες είναι για 
τον κ. Γιαλιά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που δίνει το συγκεκριμένο σύστημα

Η διαδικασία που ακολουθεί ο κ. Γιαλιάς για να λάβει τις ευφυείς συμβουλές για την καλλιέργειά του γίνεται μέσω του γεωπόνου του, ο οποίος είναι εκείνος που τον ενημερώνει για τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «λαμβάνω συμβουλές από τον γεωπόνο μου για το τι πρέπει να κάνω στην καλλιέργειά μου.

Ο γεωπόνος είναι συνδεδεμένος με το σύστημα gaiasense από το οποίο λαμβάνει ειδοποιήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει, λοιπόν ενημέρωση τόσο για τις ποσότητες αγροεφοδίων που πρέπει να εφαρμόσω όσο και για τις ασθένειες», αναφέρει ο κ. Γιαλιάς.

Η άμεση προειδοποίηση για την πρόληψη από τις ασθένειες είναι για τον κ. Γιαλιά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που δίνει το συγκεκριμένο σύστημα. Όπως τονίζει «για μένα η έγκαιρη πρόληψη των ασθενειών, που προσφέρει το σύστημα, είναι πιο σημαντική και από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Πριν από τρία χρόνια χάσαμε όλη μας την παραγωγή από το ωίδιο. Ήταν μια πολύ κακή εμπειρία, καθώς στο τέλος δεν καταφέραμε να σώσουμε την παραγωγή.

Σήμερα, με την εφαρμογή του συστήματος μπορούμε να δράσουμε πριν εμφανιστεί η ασθένεια σε σχέση με το παρελθόν που περιμέναμε να δημιουργηθεί το θέμα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε», τονίζει ο κ. Γιαλιάς, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «τέτοιου είδους συστήματα που προσφέρουν προστασία κατά των ασθενειών, αλλά και πλεονεκτήματα για το σύνολο της καλλιέργειας θα έπρεπε να εφαρμοστούν ευρέως στην Ελλάδα».

Άρθρο της «ΥΧ» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019