Π. Κολυμπάδης και Δ. Μονά: Προνοµιακές αγορές για τα ρόδια της Αργολίδας η Γερµανία και η Ελβετία

Με το κλίμα, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες να τα ευνοεί, τα ρόδια της Αργολίδας φτάνουν μέχρι τη Γερμανία και την Ελβετία, για να γλυκάνουν τους καταναλωτές, αφού, όπως τονίζει ο Παντελής Κολυμπάδης, το ΠΟΠ -πλέον- ρόδι της Ερμιόνης Αργολίδας είναι από τη φύση του γλυκό, γεμάτο έντονο άρωμα και γεύση.

Τα ρόδια του Παντελή και της γυναίκας του, Δήμητρας, ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μορφή χυμού, μαρμελάδας και σιροπιού, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης «Ροδάμυ», από πορτοκάλι και μανταρίνι.

«Είμαι τρίτης γενιάς αγρότης, καθώς η καλλιέργεια του ροδιού και των υπόλοιπων προϊόντων ξεκίνησε από τον παππού μου, πέρασε στον πατέρα μου, για να φτάσει σε εμένα. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω την καλλιέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον και με τέτοιον τρόπο, ώστε τα προϊόντα να είναι ασφαλή και να φτάνουν φρέσκα στον καταναλωτή, όπως έκανε και ο πατέρας μου», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Παντελής.

 

Εκατονταετής παράδοση στην καλλιέργεια ροδιού

Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής της Ερμιόνης ευνοεί την καλλιέργεια της ροδιάς, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που καλλιεργούσε συστηματικά το δέντρο αυτό.

Η περιοχή έχει πολυετή παράδοση στην καλλιέργεια, έτσι ο Παντελής με τη Δήμητρα πήραν την απόφαση το 2014 να προχωρήσουν στη μεταποίηση του ροδιού, για να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα και τη γεύση της ομώνυμης ποικιλίας Ροδιών Ερμιόνης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «τα ρόδια καλλιεργούνται στην περιοχή πάνω από 100 χρόνια και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν η μοναδική περιοχή που τα καλλιεργούσε συστηματικά.

Το «Ρόδι Ερμιόνης» εισήχθη στο μητρώο των ΠΟΠ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν

Το ρόδι Ερμιόνης, που πρόσφατα έγινε και ΠΟΠ, είναι γλυκό, έχει αφράτους και τρυφερούς σπόρους οπότε τρώγεται πολύ εύκολα. Από το 2004 τα προϊόντα συσκευάζονται με την επωνυμία “Ρόδια Κολυμπάδης” και “Εσπεριδοειδή Κολυμπάδης”. Το 2014, όμως, ξεκινήσαμε τη μεταποίηση, γιατί θέλαμε να εξελίξουμε την επιχείρηση και να δώσουμε τα προϊόντα μας στο κοινό όλο τον χρόνο.

Έτσι, λοιπόν, μεταποιήσαμε τα ρόδια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια σε χυμούς, μαρμελάδες και σιρόπια, φτιάχνοντας ένα συσκευαστήριο μέσα στο κτήμα με σύγχρονα μηχανήματα, έτσι ώστε με ασφάλεια να συσκευάζουμε τα προϊόντα μας και να φτάνουν στο καταναλωτικό κοινό.

Συνδυάζουμε τα προϊόντα μεταξύ τους φτιάχνοντας χυμούς με ρόδι και μανταρίνι μαζί, αλλά και μανταρίνι με πορτοκάλι. Επίσης, τα σιρόπια μας είναι από ρόδι και μανταρίνι. Όλα μας τα προϊόντα είναι 100% φυσικά χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης και πλούσια σε πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών C, A και θρεπτικών συστατικών». Αυτός είναι και ο λόγος, όπως τονίζει, ο Παντελής που έχουν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό.

Επισκέψιμο αγρόκτημα

Η επιχείρηση του Παντελή και της Δήμητρας είναι επισκέψιμη, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στους αγρούς και στη μονάδα και να δοκιμάσει τα προϊόντα τους, απολαμβάνοντας την πλούσια γεύση τους, αλλά και να δει τον τρόπο παραγωγής τους.

Προώθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης «Ροδάμυ» φτάνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο Παντελής «δίνουμε σε όλη την Ελλάδα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μίνι μάρκετ. Επίσης, έχουμε μόνιμες συνεργασίες εξαγωγής των προϊόντων μας σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ έχουμε στείλει προϊόντα και στη Νορβηγία και στη Γαλλία. Οι συνεργασίες αυτές έχουν επιτευχθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, μέσα από εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να γνωρίσει ο κόσμος τα προϊόντα».

Επόμενα σχέδια

«Ετοιμάζουμε και νέους κωδικούς προϊόντων, ενώ στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τους ήδη υπάρχοντες κωδικούς στο εξωτερικό, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, με την κρίση του κορωνοϊού δεν ήταν εύκολο να επεκταθούμε», καταλήγει ο Παντελής.