Ευρωεκλογές 2019: Κώστας Παπαδάκης – «Με ισχυρό ΚΚΕ αντιπαλεύουμε σταθερά την ΚΑΠ της ΕΕ»

papadakis

Η μάχη των ευρωεκλογών φέρνει στην επικαιρότητα τη μεγάλη αρνητική πείρα των μικρομεσαίων αγροτών από την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε αντίθεση με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που τάζουν διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Διαχρονικοί στόχοι της είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στον ανταγωνισμό για το κέρδος στην ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων και στο εμπόριο. Αποτελεί βασικό εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, διευκόλυνσης της συγκέντρωσης της παραγωγής, γης και εμπορίας σε όλο και λιγότερα χέρια.

Όχι στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων

Γι’ αυτό, το τι αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα παράγονται, εξάγονται, εισάγονται και στην Ελλάδα γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία και όχι τη διατροφική επάρκεια του λαού και τις παραγωγικές δυνατότητές της. Καθορίζεται κυρίως από την ΚΑΠ, που συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Οδηγήθηκαν έτσι σε εγκατάλειψη παραδοσιακές και δυναμικές καλλιέργειες, όπως καπνός, ζάχαρη κ.λπ.

Η «διατροφική επάρκεια», η «καινοτομία», η «ευφυής γεωργία», η «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» αποτελούν τους άξονες υλοποίησης της παραπάνω κατεύθυνσης, στο πλαίσιο του οξυνόμενου διεθνούς ανταγωνισμού για το κέρδος και τον έλεγχο των αγορών.

Το σύνολο των κονδυλίων που χορηγούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ από όλα τα ταμεία (ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λπ.) κατευθύνεται για τη συνολική ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Το μεγάλο ποσοστό των αγροτικών ενισχύσεων το καρπώνονται οι καπιταλιστές, που επενδύουν στην αγροτική παραγωγή, οι εμπορικοί και μεταποιητικοί όμιλοι, που εξασφαλίζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πωλούν, μεταποιημένα ή μη, αντλώντας μονοπωλιακό υπερκέρδος. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις στερούνται τρόφιμα πρώτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα, το 20% των μεγάλων εκμεταλλεύσεων παίρνει το 68% των ενισχύσεων. Στην περίοδο 2005-2016, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έκτασης μικρότερης των 100 στρεμμάτων, που για τα περισσότερα είδη καλλιεργειών συνιστούν μικρομεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μειώθηκαν κατά 150.000 νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που διαχρονικά και με συνέπεια αντιτάχθηκε και αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της. Προέβλεψε έγκαιρα τις αρνητικές εξελίξεις για τους αγροτοκτηνοτρόφους, πρωτοστάτησε στους αγώνες τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις είναι δικαίωμα του αγρότη

Καταψήφισε στην Ευρωβουλή την έκθεση για «την εφαρμογή των μέσων της ΚΑΠ για νέους αγρότες στην ΕΕ». Σε αυτή, στο όνομα της ηλικιακής ανανέωσης, απαγορεύτηκε στους αγρότες να παίρνουν ταυτόχρονα με την πενιχρή σύνταξή τους και επιδότηση. Προκλητικά, δεν γίνεται λόγος για αποζημιώσεις, αλλά προσφέρονται «ευκαιρίες» για την «ενεργοποίηση ασφάλισης σε περίπτωση παγετού, ξηρασίας και πλημμύρας». Δηλαδή, η αποζημίωση γίνεται «ευκαιρία» κερδοφορίας των ιδιωτικών ομίλων ασφάλισης αντί για κρατική υποχρέωση και δικαίωμα του πληγέντος αγρότη.

Επίσης, νέο χτύπημα αποτελεί η πρόταση, με την οποία ένα μέρος των επιδοτήσεων μετατρέπεται σε σεμινάρια επιχειρηματικότητας, ως προϋπόθεση επιδότησης, καταβαλλόμενης πλέον, μόνο αν συνοδεύεται από επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτή την κατάπτυστη έκθεση υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ πρόβαλε την ανάγκη σύνδεσης των αγροτικών αγώνων με την πάλη της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με αντιμονοπωλιακούς – αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης, σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.


Προϋπόθεση ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους και εργατικό έλεγχο

Για το ΚΚΕ, βασικά κριτήρια παραγωγής των αγροτικών προϊόντων είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών διατροφικών αναγκών με υγιεινά τρόφιμα, η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος. Προϋπόθεση είναι ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους της εργατικής εξουσίας και εργατικό έλεγχο, όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και συνθηκών της χώρας, του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των επιστημοτεχνικών κατακτήσεων. Έτσι, οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών, εντάσσονται στην κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή, απαλλαγμένοι από τις τράπεζες και τους εμποροβιομηχάνους.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αντιμέτωποι με τη ληστεία του κόπου τους από εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και το κράτος τους. Ήρθε η ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα καταδίκης της ΕΕ, των κυβερνήσεών της, των κομμάτων του κεφαλαίου, που με την πολιτική τους οδηγούν και τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Να δώσουμε απάντηση σε περιφερειάρχες και δημάρχους που πάνε σταθερά το «γράμμα» της αντιλαϊκής πολιτικής και εναντιώνονται στις μορφές πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς που ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, όπως είναι τα μπλόκα του αγώνα. Ψηφίζουμε, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού.