Δ.Παπαδημητρίου: «Τα ξένα funds δεν αγοράζουν μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια!»

Καμπανάκι για αγρότες και επιχειρήσεις, ακόμη κι αν πληρώνουν το δάνειό τους, να βρεθεί σε χέρια τρίτων. «Τα ξένα funds δεν αγοράζουν μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά πακέτα δανείων, εξυπηρετούμενων και μη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμος Παπαδημητρίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος  επεσήμανε την ανάγκη να προστατευθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες κι όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το γεγονός αυτό αφορά και αγρότες που έχουν προσημειωμένα σπίτια, λόγω δανείων. 

Ο κ.Τριανταφυλλίδης σημείωσε πως υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν χωρίς δουλειά ή κάτοικοι ακριτικών περιοχών, αναπήρων, που μειώθηκε δραματικά το εισόδημά τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Σημείωσε ότι όσοι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί η πρώτη τους κατοικία και κάλεσε και τον κόσμο να ενημερωθεί από τα αρμόδια Κέντρα Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών, για το πώς μπορούν να προστατευθούν. Ζήτησε μάλιστα από τον κ.Παπαδημητρίου να επεκταθεί η διάρκεια του ευεργετικού νόμου Κατσέλη για την υπαγωγή των δανειοληπτών,  που η εφαρμογή του λήγει στο τέλος του έτους.

Ο κ.Παπαδημητρίου τόνισε ότι δεν μπορούν να αγοράζουν με χαμηλό τίμημα οι ίδιοι οι δανειολήπτες γιατί έτσι θα ενθαρρύνονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για να προστατευθούν οι δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ωστόσο ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεν κάνουν διάκριση στα δάνεια που αγοράζουν, αλλά αγοράζουν πακέτα δανείων.

Εξήγησε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά πως δεν μπορεί να υπάρξει νόμος που να δίνει προτεραιότητα στους δανειολήπτες για το δάνειο τους ούτε μπορεί να εφαρμόσει μονομερή απόφαση, όπως συνέβη στην Κύπρο. Άφησε ωστόσο ανοιχτό ένα παραθυράκι, αν οι ίδιες οι τράπεζες, θέλουν να διαπραγματευθούν με το δανειολήπτη, καθώς υπάρχει το άρθρο 70, του νόμου 4389.