Παράδειγμα προς μίμηση για τους Αμερικανούς οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην ΕΕ

Κόκκινο πανί οι «επιζήμιες» συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που εκθέτουν τους παραγωγούς σε αστάθεια των τιμών

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το τελευταίο διάστημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η αντίληψη ότι οι Αμερικανοί αγρότες έχουν να διδαχθούν πολλά από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Anthony Pahnke, αντιπρόεδρο της αμερικανικής οργάνωσης Family Farm Defenders και αναπληρωτή καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η αναταραχή που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι αγρότες βγαίνοντας στους δρόμους και αμφισβητώντας τις πολιτικές της ΕΕ έχει αποδώσει καρπούς σε πολλά μέτωπα. Όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο γνώμης στο Modern Farmer, τα κεκτημένα αυτού του αγώνα «προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων από τους Αμερικανούς υπερασπιστές του τομέα της αγροδιατροφής», οι οποίοι «θα μπορούσαν να εμπνευστούν από ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη».

Ομοιότητες

Ο Pahnke επισημαίνει ότι η στροφή πολιτικής που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες στον αγροτικό τομέα, όπως αυτή ορίζεται μέσα από την ΚΑΠ, έχει οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής, σε συνδυασμό με μειούμενα ποσοστά απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Όπως περιγράφει, η κατάσταση είναι «σχεδόν η ίδια και στις ΗΠΑ», όπου, σύμφωνα με την πρόσφατη Απογραφή Γεωργίας, περισσότερες από 340.000 εκμεταλλεύσεις (ήτοι το 15% του συνόλου) εξωθήθηκαν σε «λουκέτο» από το 1997 έως το 2022.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η μείωση των δασμών στις εισαγωγές και η αποδυνάμωση των πολιτικών στήριξης των τιμών για να ευθυγραμμίζονται με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και με εκείνες που περιλαμβάνονται σε άλλες συμφωνίες, όπως π.χ. η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) –που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ–, έχει οδηγήσει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους Αμερικανούς παραγωγούς τροφίμων να υπόκεινται ολοένα και περισσότερο σε αστάθεια των τιμών. «Τέτοιες περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές ελεύθερων συναλλαγών έχουν αφαιρέσει τη χάραξη πολιτικής από την αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων, μεταβιβάζοντας αυτή την εξουσία σε μη εκλεγμένους γραφειοκράτες που πιστεύουν ότι τα τρόφιμα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα», συνεχίζει
ο Pahnke.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι «οι αγρότες των ΗΠΑ και οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να δώσουν προσοχή, να σκεφτούν πώς να κάνουν τη διαμαρτυρία μέρος της συνεχιζόμενης συζήτησης για το Farm Bill και να επανακτήσουν κάποια από την επιρροή που είχαν όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής». Όπως εκτιμά, οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορούν όχι μόνο να πιέσουν για πραγματική αλλαγή, αλλά και να απωθήσουν τις «καταστροφικές» συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες «έχουν προκαλέσει όλεθρο στις αγροτικές οικονομίες σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού».