Παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα για ζωοτροφές

Παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα για ζωοτροφές

Αειφόρος και φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και με τελικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα όπως η… οικιακή μύγα. Εκτροφή ασυνήθιστη και αποτρεπτική στο άκουσμα της για τη χώρα μας, κυρίως λόγω του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και νομοθετικό πλαίσιο που να την υποστηρίζει, σίγουρα ξενίζει πολλούς. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ολλανδία (με 30 εκτροφεία) και η Νότιος Αφρική (όπου εδρεύει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών από εντομοπρωτεΐνη), η συγκεκριμένη εκτροφή μετράει ήδη 40 χρόνια.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία AgriProtein, Νοτιοαφρικανικών συμφερόντων, η οποία υπέγραψε συμφωνία μέσα στο 2017 με την Saudi Technology Hub για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαουδική Αραβία, που τα ψάρια θα εκτρέφονται εξολοκλήρου με ζωοτροφές από έντομα. Υπολογίζεται πως με αυτή την κίνηση θα επιτευχθεί μείωση περιβαλλοντικού κόστους 2.000 δολαρίων ανά τόνο, με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, έρευνες της γαλλικής εταιρείας Ynsect, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κάσετσαρτ της Ταϊλάνδης, έδειξαν ότι η προσθήκη εντομοπρωτεΐνης έως και 75% στην εκτροφή λευκής γαρίδας είχαν έως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους του αλιεύματος κατά 33%, ενώ ενίσχυσε και τον αμυντικό μηχανισμό της.

Ελληνικές εκτροφές

Για την περίπτωση εφαρμογής της συγκεκριμένης εκτροφής και επί ελληνικού εδάφους μίλησε στην «ΥΧ» ο Παύλος Σκεντερίδης, εντομολόγος που ασχολείται με τη βιολογική καταπολέμηση και ιδιοκτήτης του εντομοτροφείου Bioinsecta στη Χαλκιδική. Όπως μας τόνισε, οι εντομοπρωτεΐνες είναι πολύ ανώτερες τόσο από τις φυτικές αλλά και τις ζωικές πρωτεΐνες, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια αειφορική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο παραγωγής ζωοτροφών. Παρόλα αυτά, δεν θεωρεί εύκολη την εφαρμογή της στη χώρα μας, κυρίως λόγω της έλλειψης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Έλληνα, εντομολόγο ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης παραγωγής πρωτεΐνης είναι ότι δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η φιλοδοξία των μονάδων είναι να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν την παραγωγή τους, ώστε να μπορούν να καλύψουν την απαιτητική σε τονάζ πτηνοτροφία, ιχθυοτροφία κ.ά.

Αυτές οι εταιρείες παράγουν έναν σεβαστό όγκο εντομοπρωτεϊνών, αλλά εάν για παράδειγμα σήμερα ένας κλάδος όπως η ιχθυοκαλλιέργεια στραφεί στη χρήση μόνο της συγκεκριμένης ζωοτροφής, δε θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της ούτε για μία μέρα», υπογραμμίζει στην «ΥΧ». Και προσθέτει: «Προς το παρόν, η παραγωγή των συγκεκριμένων μονάδων είναι μικρή και η συσκευασμένη σε μορφή πέλετ εντομοπρωτεΐνη απευθύνεται σε μικρά πτηνοτροφεία, ιχθυοτροφεία αλλά και στα χοιροτροφεία».

Η οικιακή μύγα

Όσον αφορά τη χρήση της οικιακής μύγας, τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη αναπαραγωγική δεινότητα και προτιμάται στην παραγωγή πρωτεΐνης για ζωοτροφές. Ένα κιλό μυγών μπορεί μέσα σε λίγες εβδομάδες να αναπαράγει τόνους μυγών και εν συνεπεία πρωτεΐνης. Οι εντομοπρωτεΐνες είναι πολύ ανώτερες τόσο από τις φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι η σόγια (16.6 gr πρωτεΐνης/100 γραμμάρια ενώ η οικιακή μύγα 63.1 γραμμάρια πρωτεΐνης/100 γραμμάρια), τα κουκιά, τα λούπινα, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και από τις ζωικές. Επιπλέον, τα έντομα δεν είναι μεταλλαγμένα και δεν επιδέχονται εμβόλια, αντιβιοτικά και αναβολικά. Είναι μία αειφορική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος παραγωγής ζωοτροφών».

Κόστος και εμπόδια

Αναφερόμενος στο κόστος εκτροφής, μας εξηγεί χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να πάρουμε ένα κιλό πρωτεΐνης από έντομα, χρειάζεται μόλις ενάμιση κιλό τροφής. Η μύγα μπορεί να τραφεί είτε με σανό είτε με οργανικής φύσεως υπολείμματα από την κουζίνα μας όπως καλαμπόκι, μακαρόνια και άλλα αποφάγια. Τις περισσότερες φορές όχι απλώς δεν ξοδεύουμε για τη διατροφή των εντόμων, αλλά πληρωνόμαστε κιόλας από εμπόρους, όπως από λαχαναγορές και αγροτικούς συνεταιρισμούς, για να πάρουμε τα χαλασμένα φρούτα και λαχανικά και να τα μετατρέψουμε σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και εν συνεχεία να ταΐσουμε κοτόπουλα.

Η συλλογή τροφής για την παραγωγή πρωτεΐνης και την εκτροφή ζώων, ένα σύστημα ανακύκλωσης για το οποίο μπορεί να πληρώνεσαι κιόλας, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της εκτροφής εντόμων». Και συμπληρώνει: «Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ειδικές δεξαμενές, όπου στο εσωτερικό επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή των εντόμων που σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικά. Στη συνέχεια συλλέγονται, καθαρίζονται, ψήνονται (μία συνηθισμένη μέθοδος) και πελετοποιούνται».