Παραίτηση Αποστόλου για το θέμα της φέτας ζητά η ΠΕΚ, τι απαντά ο υπουργός

Σχέδιο κυβέρνησης για βελτιώσεις στις συμφωνίες TTIP, CETA

Περιθώριο αναθεώρησης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική για την προστασία της φέτας στην ερχόμενη πενταετία αφήνουν οι τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του το υπουργείο απαντώντας στην ανακοίνωση της ΠΕΚ.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η δέσμευση της Κομισιόν δημιουργεί  «θετικό προηγούμενο για να είναι απόλυτη η προστασία της φέτας στις – πολλές – μελλοντικές συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναλυτικά το περιεχόμενο του σημειώματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

 • Η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Συμφωνία της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) ολοκληρώθηκε και το κείμενο μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014. Περιλαμβάνει το «πρωτόκολλο 3» που ρυθμίζει την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, του οποίου η τελική μορφή παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη το Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, η χώρα μας ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε..

 

 • Στο «πρωτόκολλο 3» η προστασία για 4 από τα 23 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με προεξέχουσα τη φέτα, είναι ανεπαρκής. Αντίστοιχα το ίδιο έχει συμβεί και στα κείμενα συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, τη Σινγκαπούρη και το Βιετνάμ, χώρες με τις οποίες επίσης η Κομισιόν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

 

 • Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική είναι ανεπαρκής καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type».

 

 • Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρότι είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα (όπως προαναφέρθηκε, το κείμενο της συμφωνίας είχε ήδη μονογραφηθεί τον Ιούλιο του 2014), στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας – Κομισιόν – Ν. Αφρικής.
 • Στο επόμενο διάστημα υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν (η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου) δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της.
 • Τελικά, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο – δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας και των άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας.
 • Στο κείμενο – δήλωση της Κομισιόν υπάρχει η δέσμευση ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η Κομισιόν θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
 • Η Κομισιόν δεσμεύεται ακόμα ότι θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας και ότι στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος.
 • Στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.
 • Η χώρα μας συνεχίζει να μην είναι ικανοποιημένη από την συμφωνία με τη Ν. Αφρική αλλά και με τις υπόλοιπες που έχει «κλείσει» η Κομισιόν κατά το παρελθόν. Ωστόσο το αποτέλεσμα των πιέσεων και των παρεμβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να επιτευχθεί ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.
 • Επιπλέον, το κείμενο – δήλωση της Κομισιόν δημιουργεί θετικό προηγούμενο για να είναι απόλυτη η προστασία της φέτας στις – πολλές – μελλοντικές συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης, καθώς και το αποτέλεσμά της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Παραίτηση Αποστόλου ζητάει η ΠΕΚ

«Έκπτωτο και αναξιόπιστο» στη συνείδηση του κτηνοτροφικού κόσμου χαρακτηρίζει το Βαγγέλη Αποστόλου η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) ζητώντας την παραίτησή του για το ζήτημα της φέτας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται. Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στη συνείδησή μας».

Η ΠΕΚ σημειώνει επίσης ότι ο κ. Αποστόλου «αποφεύγει τον διάλογο, ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τη φέτα, ζητώντας ωστόσο «να πιέσει και ο ίδιος για την άσκηση του βέτο».

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «καθώς, εκτός από το θέμα της φέτας, θέλουμε να τον ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά και να του θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας».

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή της η ΠΕΚ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τον κόσμο της κτηνοτροφίας, αλλά και όλους τους Έλληνες προκειμένου «να αντιδράσουν δυναμικά στο θέμα της φέτας.

Γιατί η φέτα είναι η ψυχή μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και της Νοτίου Αφρικής, «επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η ελληνική φέτα (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο), να ονομάζονται Φέτα Ν. Αφρικής».

Υπενθυμίζεται δε ότι μετά συνάντηση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, πρόσφατα, ο τελευταίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχτηκε ότι η εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει την ελληνικότητα της φέτας, αλλά δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας.

Η δέσμευση που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση από τον επίτροπο Γεωργίας είναι ότι «κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)