Παραμένει η αγωνία των παραγωγών για το φετινό ΟΣΔΕ

«Αγκάθι» τα Οικολογικά Σχήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων

Την αγωνία των παραγωγών για το θολό ακόμα τοπίο που επικρατεί σχετικά με την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και το γεγονός ότι το έργο του ΟΣΔΕ έχει καθυστερήσει τόσο πολύ μεταφέρουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι ΚΥΔ της χώρας.

Όπως λένε, πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν, όσον αφορά την αναπλήρωση των ενισχύσεών τους από το Πρασίνισμα, ενώ τα ίδια τα ΚΥΔ ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εφαρμοστικών αποφάσεων.

«Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο, είτε είναι οι εφαρμοστικές είτε είναι η εγκύκλιος του ΟΣΔΕ», τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε. και αν. γενικός διευθυντής Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Ο ίδιος προσθέτει πως «αν και φτάσαμε μέσα Ιουνίου, δεν ξέρουμε ακόμα σημαντικές πτυχές του πώς θα δουλεύει το έργο και, ταυτόχρονα, οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν σε ποιες επιλογές θα προβούν για να μην έχουν απώλειες στις ενισχύσεις τους».

Χαμένος χρόνος

Όπως εξηγεί, εφόσον ολοκληρωθούν όλα όσα απαιτούνται, θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν τα ΚΥΔ να ενημερώσουν τους παραγωγούς για το πώς θα αναπληρώσουν το Πρασίνισμα, τη θέση του οποίου πλέον παίρνουν τα Οικολογικά Σχήματα. «Εντείνεται και η ανησυχία και η ανασφάλεια των παραγωγών, μήπως επηρεαστεί όχι μόνο ο χρόνος της πληρωμής, αλλά και η ίδια η πληρωμή», επισημαίνει ο κ. Πάζιος. Διότι, όπως λέει, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος όλους τους προηγούμενους μήνες, όταν θα έπρεπε όλα αυτά να έχουν στην ουσία επιλυθεί για να μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε και για την ενημέρωση/εκπαίδευση των ΚΥΔ και των εργαζομένων τους, αλλά και των παραγωγών για να ξέρουν το νέο περιβάλλον».

Πράγματι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που έχει παρασύρει και το ίδιο το ΟΣΔΕ. «Προφανώς, η όλη καθυστέρηση οφείλεται στην έκδοση των εφαρμοστικών, γι’ αυτό και τα ΚΥΔ και ο κόσμος είναι ακόμα διστακτικοί», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ), Δημήτρης Ντογκούλης.

Και συμπληρώνει: «Θεωρητικά, εφόσον ξεκίνησε η διαδικασία εν τάχει την προηγούμενη εβδομάδα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε κλεισμένο το μεγαλύτερο ποσοστό των εφαρμοστικών. Αυτό θα βοηθήσει και τον κόσμο να ξεκινήσει να κάνει τις δηλώσεις καλλιέργειας. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 21η Αυγούστου, η οποία θα είναι και η πρώτη ημερομηνία λήψης δεδομένων για την πρώτη πληρωμή. Οπότε οι παραγωγοί καλό είναι να αρχίσουν να ετοιμάζονται, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει κλείσει η διαδικασία, για να μπορέσουν τα ΚΥΔ να επεξεργαστούν τα υπόλοιπα κομμάτια».

Νέες εφαρμογές για τον παραγωγό

Επιπλέον, ο κ. Ντογκούλης αναφέρει ότι «υπάρχει η διαδικασία των ανοιχτών δεδομένων που πλέον διαφαίνεται ότι νέες εφαρμογές θα παραδοθούν στον παραγωγό διαμέσου των ΚΥΔ που είναι προς όφελος και της υψηλής παροχής υπηρεσίας και του ίδιου του παραγωγού κατ’ επέκταση».

Όπως, μάλιστα, επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής Βέροιας, Στέφανος Νταούκας, «φαίνεται κάποιο φως στο αδιέξοδο του τούνελ που βαδίζαμε από την περίοδο του 2022». Και εξηγεί τον λόγο: «Φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναγκάστηκαν να επιτρέψουν μια διαλειτουργική διεπαφή στο σύστημα του gov.gr και να μπορούν εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και να καλύπτουν όλα εκείνα τα κενά που λείπουν, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η απαιτητικότερη αίτηση 2023-2027».

Ο ίδιος δεν κρύβει την απογοήτευσή του, αλλά και τον θυμό του για όσα διαδραματίστηκαν με την ΕΑΕ 2022. «Η ανικανότητα της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ παγιδεύτηκε μέσα στις Σκιρωνίδες Πέτρες μιας μικρής ομάδας συνεταιριστών, οι οποίοι επεδίωξαν, κατάφεραν και έπεισαν την ηγεσία ότι το ΟΣΔΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο θα τρέχει σε μια πλατφόρμα, με μια τεχνολογία, η οποία όχι μόνο θα εξασφαλίσει την τρέχουσα χρονιά, αλλά θα ρυθμίσει και την επιτυχία της νέας προγραμματικής περιόδου». Εξηγεί ότι 15 μήνες μετά, η προσπάθεια αυτής της ομάδας απέτυχε πλήρως. «Δυστυχώς, και ειδικά φέτος μετά από μια περίοδο αποτυχημένης υλοποίησης του έργου, έχουμε ατελείωτες εκκρεμότητες σε όλη την Ελλάδα από κακές πληρωμές, αλλά και από αδυναμία να γίνουν πληρωμές».

Το κακό περσινό προηγούμενο είναι λογικό να απασχολεί ακόμα πολλά ΚΥΔ και παραγωγούς. «Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς άρτια και έγκαιρα και, ταυτόχρονα, να μη ζημιωθεί η χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Πάζιος, σημειώνοντας «ότι αυτήν τη στιγμή, με όλα αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά, και επειδή βιώσαμε όλη αυτή την αδυναμία του μηχανισμού να υποστηρίξει σοβαρά και ουσιαστικά τα ΚΥΔ, πραγματικά θα είναι έγκλημα να εγείρονται και ζητήματα πιθανών προστίμων ή οτιδήποτε άλλο. Η επιλογή που έγινε από τις προηγούμενες διοικήσεις ήταν επιλογή απαξίωσης του Οργανισμού».