Παραμένει το «μυστήριο» με τις τιμές του συμπύρηνου

της Ελένης Ριζάκη

Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων μοιάζει να έχει μετατραπεί η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου. Η μέχρι τώρα καλλιεργητική περίοδος έχει χαρακτηριστεί από δύο, κοινά αυτήν τη χρονιά στον αγροτικό κλάδο, προβλήματα: Αφενός, το υψηλό κόστος παραγωγής και τη μεγάλη δυσκολία που υφίσταται όσον αφορά την εύρεση εργατών γης. Αφετέρου, το «μυστήριο» των τιμών, το οποίο, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» που παρουσιάζεται παρακάτω, ακόμα απασχολεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν και οι καιρικές συνθήκες.

Παραγωγοί από Ημαθία και Πέλλα, με τους οποίους μίλησε η «ΥΧ», κάνουν λόγο για σοβαρές καταστροφές. Συγκεκριμένα, ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, είπε πως το 1/3 της ποικιλίας Andross δεν είχε συγκομιστεί, από το οποίο υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή το 70% έχει καταστραφεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ «υπάρχουν κτήματα που δεν έχει μείνει πάνω ούτε ένα ροδάκινο, έχουν πέσει όλα».

Περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση, ανέφερε: «Από τη στιγμή που άρχισε να βρέχει από προχθές έχουν γίνει ζημιές σε όλες τις ποικιλίες, αλλά η βασική ποικιλία για τα συμπύρηνα ροδάκινα, για όσα προορίζονται για κομπόστα (σ.σ.: τα Andross), σήμερα αποτελειώθηκε. Μπήκαμε και στα Everts, που είναι πιο όψιμη ποικιλία και τα μαζεύουμε από προχθές, αλλά από χθες βρέχει».

Τι συμβαίνει με τις τιμές

Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει ένα θολό –εδώ και καιρό– τοπίο, το θέμα για το πώς έχουν διαμορφωθεί, τελικά, οι τιμές παραγωγού έπεσε για άλλη μια φορά στο τραπέζι κατά την επαφή με τους ίδιους τους παραγωγούς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Οι αγρότες της Ημαθίας παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν κάποια νέα πληροφορία, ενώ αναφέρθηκαν στις τιμές που είχε ήδη ανακοινώσει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), δηλαδή τα 34-35 λεπτά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο παραγωγός αυτό γνωρίζει».

Αντίθετη άποψη καταθέτουν οι παραγωγοί από την Πέλλα, οι οποίοι παρουσίασαν μια τελείως διαφορετική εικόνα, μιλώντας για μια «πρακτική που έχει ρίξει την τιμή κάτω από εκείνη που ανακοίνωσε η ΕΚΕ». Συγκεκριμένα, δήλωσαν τα εξής: «Στην πράξη, τα πρώτα τιμολογήθηκαν με 28 λεπτά και τα δεύτερα λένε με 31. Όμως, δεν είναι η πραγματική τιμή, γιατί τις μισές ποσότητες, μπορεί και λιγότερες, τις πήραν με αυτή την τιμή, ενώ τις υπόλοιπες τις πήραν με 20 λεπτά. Οπότε, βγαίνει ένα σύνολο γύρω στα 24-25 λεπτά. Καταλαβαίνετε ότι η τιμή αυτή είναι εξευτελιστική, καθώς τόσο τα πουλούσαμε πριν από 20 χρόνια».

Η απάντηση της ΕΚΕ

Η «ΥΧ» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, από τον οποίο ζήτησε να σχολιάσει το καυτό θέμα των τιμών: «Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τα ροδάκινα του Ιουλίου που τιμολογήθηκαν τον Αύγουστο κυμάνθηκαν στα 31-33 λεπτά. Άλλες βιομηχανίες τιμολόγησαν 31 και άλλες 33 για την πρώτη κλάση, δηλαδή τα καλά ροδάκινα που δρομολογήθηκαν για την παρασκευή κομπόστας. Έπειτα, τα ροδάκινα του χυμού τιμολογήθηκαν από 15 λεπτά και πάνω, ενώ τα «κλαρίσια» –μια καινούργια ορολογία, φετινή– τιμολογήθηκαν στα 25 ή 24 λεπτά. Αυτά είναι δεύτερης ποιότητας ροδάκινα. Ο Αύγουστος ακόμα δεν έχει κάνει τιμολογήσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα βρεθούν στα ίδια και καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Ιούλιο».

Τέλος, ο κ. Αποστόλου εμφανίστηκε προβληματισμένος και για το αποτύπωμα που θα αφήσει η κακοκαιρία στην παραγωγή, μιλώντας για δύσκολη περίοδο. Μάλιστα, μόλις μία ώρα πριν μιλήσει στην «ΥΧ», στην περιοχή του είχαν «μια πραγματικά δυνατή καταιγίδα, η οποία προφανώς θα έριξε και άλλα ροδάκινα κάτω και αυτή η υγρασία δημιουργεί πρόβλημα στα φρούτα, τα απαξιώνει».