Στα «δίχτυα» των ισπανικών αρχών δεκάδες τόνοι παράνομων αλιευμάτων

Στα «δίχτυα» των ισπανικών αρχών δεκάδες τόνοι παράνομων αλιευμάτων
-Διαφήμιση-
Στην κατάσχεση 45 τόνων παράνομου εμπορεύματος τόνου προέβη η αρμόδια υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της ισπανικής πολιτοφυλακής (SEPRONA). Η εν λόγω δράση για την πάταξη του παράνομου εμπορίου νοθευμένων τροφίμων πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις Europol και Interpol, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησής τους, OPSON VII.

Κατά τον έλεγχο των ισπανικών αρχών διαπιστώθηκε ότι στους κατεψυγμένους τόνους, που ήταν κατάλληλοι μόνο για κονσερβοποίηση, είχαν χορηγηθεί παράνομα ουσίες που ενισχύουν το χρώμα. Το συγκεκριμένο εμπόρευμα θα διοχετευόταν στην αγορά με σκοπό οι τόνοι να διατεθούν στους καταναλωτές ως φρέσκα ψάρια.

«Αυτές οι πρακτικές συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τροποποίηση του αρχικού χρώματος μπορεί να συγκαλύπτει φυσική αλλοίωση, επιτρέποντας την ανάπτυξη βιογενών αμινών (σ.σ. ισταμίνη) υπεύθυνων για τη λεγόμενη δηλητηρίαση Scombroid στους ανθρώπους», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Η δηλητηρίαση Scombroid συμβαίνει όταν τα ψάρια έχουν αποσυντεθεί ή χαλάσει λόγω ανεπαρκούς φύλαξης. Καθώς το ψάρι αποσυντίθεται, τα βακτήρια μέσα του παράγουν τοξίνες, όπως ισταμίνες, που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο τετραετούς φυλάκισης. Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη.

-Διαφήμιση-