Οι κρητικοί αγωνιούν για τα παράνομα φυτοφάρμακα

Οδηγίες για ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων από τη ΔΑΟΚ Δράμας

Αγωνία έχει προκληθεί στην Κρήτη από την εισαγωγή παράνομων φυτοφαρμάκων από κυκλώματα αδίστακτων εμπόρων, που είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, είχαν εντοπιστεί στην Αλεξανδρούπολη 400 συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που μεταφέρθηκαν παράνομα στη χώρα μας, ενώ είχε προηγηθεί και ο εντοπισμός 14 λίτρων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που είχαν εισαχθεί από τη Βουλγαρία.

«Αν εντοπίζονται κάθε τόσο μεγάλες ποσότητες παράνομων φυτοφαρμάκων, πόσα είναι αυτά που έχουν μπει στη χώρα μας ή μπαίνουν καθημερινά και έχουν χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα που καταναλώνουμε»;

Αυτό το ερώτημα διατυπώνουν οι παραγωγοί από τη Μεσαρά, αλλά και την Ιεράπετρα, που εξηγούν ότι αν εντοπιστούν στο εξωτερικό προϊόντα που παρήχθησαν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, θα υπάρξει μεγάλη δυσφήμηση του συνόλου των ελληνικών προϊόντων και οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Όπως σημείωσε, πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Νίκος Δασκαλάκης, «δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχει στην Κρήτη αντίστοιχο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε παρά να επαγρυπνούμε και να συστήσουμε την οποιαδήποτε προσοχή απαιτείται από μεριάς του κράτους». Πάντως, το σύνολο των παραγωγών εξηγούν ότι η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους και να απομονώσει τέτοιου είδους περιστατικά.

  • Κάλια Πετσαλάκη