Παρασκευή φαρίνας από μικρά κάστανα

Συνεργασία του Συνεταιρισμού Αμπελακίων με πανεπιστημιακά ιδρύματα

Στην παρασκευή φαρίνας (αλεύρου) από την παραγωγή και επεξεργασία κάστανων που παρέλαβαν από τον Συνεταιρισμό Αμπελακίων και Πηλίου προχώρησαν τα δύο θεσμοθετημένα εργαστήρια, Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab, που διευθύνει ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, και το Εργαστήριο Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που διευθύνει ο καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός.

Οι δύο επιστήμονες όχι μόνο αξιολόγησαν τις ποικιλίες και τους πληθυσμούς κάστανων που κυκλοφορούν στη Θεσσαλία, αλλά προχώρησαν και στην παρασκευή φαρίνας (αλεύρου) από τρία είδη, το κλασικό, το λυοφιλιωμένο και το ολικής άλεσης, που είναι σύμμεικτο με τα φλούδια (επιδερμίδα). Το λυοφιλιωμένο προσφέρεται για χρήση σε φρουτόκρεμες και γενικώς για παιδικές τροφές, ενώ τα άλλα δύο για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών, αλλά και γλυκισμάτων, χωρίς γλουτένη, για όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη.

Δράσεις του Συνεταιρισμού Αμπελακίων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Θύμιο Καζαντζή, «αυτή η προοπτική είναι ενδιαφέρουσα, γιατί δίνουμε υπεραξία στα μικρά σε μέγεθος κάστανα (αυτά που από 90 έως 150 κομμάτια αποτελούν το κιλό), τα οποία έχουν χαμηλή εμπορική αξία στην αγορά (60 λεπτά με 1,20 ευρώ). Ο συνεταιρισμός φέτος από τους 700 τόνους που παρήγαγε οι 200 τόνοι ήταν στην τελευταία αυτή κατηγορία». Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», εφόσον «προχωρήσουμε στην παραγωγή φαρίνας, η οποία σήμερα πωλείται στην αγορά με 7 ευρώ το κιλό, τότε σίγουρα θα απολαύσουμε καλύτερες τιμές».

Ο ίδιος, μάλιστα, σε συνεργασία με Ιταλό έμπορο, προχώρησε και στην επεξεργασία του κάστανου σε σνακ (αποφλοιωμένο, βρασμένο), εκ των οποίων μια δειγματοληπτική μικρή ποσότητα προωθήθηκε στην αγορά σε πολύ καλή τιμή. «Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τεχνογνωσία. Την αναζητούμε σε συνεργασία με τα δύο παραπάνω εργαστήρια κι ελπίζω να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού έχει παγώσει τις επαφές που είχαμε προγραμματίσει τόσο με τους κ.κ. Παπαχατζή, Ζακυνθινό, όσο και με τους Ιταλούς για να αποκτήσουμε -ως συνεταιρισμός- την τεχνογνωσία για επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία του κάστανου και των υποπροϊόντων του», κατέληξε ο κ. Καζαντζής.

Στροφή στο βιολογικό κάστανο

Στις προθέσεις της διοίκησης του συνεταιρισμού είναι η καστανοπαραγωγή να εξελιχθεί σταδιακά σε βιολογική. Η εξέλιξη αυτή θα της προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη εμπορική αξία. Εξάλλου ευνοούν και οι συνθήκες. Το κάστανο των Αμπελακίων καλλιεργείται σε μία ενιαία στρεμματική έκταση 3.000 στρεμμάτων, με εξασφαλισμένη άρδευση και ευνοϊκό μικροκλίμα.

Επίσης, ο συνεταιρισμός προμηθεύτηκε φέτος παγίδες για να αντιμετωπίσει με ωφέλιμα έντομα την καρπόκαψα, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των Γάλλων παραγωγών, ώστε αρχικά να μειώσει και, τελικά, να εξαλείψει τους ψεκασμούς.