Πάρκο ελιάς και μονάδα κομποστοποίησης στην Άμφισσα

elaionas-me-zoa
«Σκοπός του Δήµου της Άµφισσας, είναι να προσελκύσει διάφορα σχολεία από τη χώρα και να εκπαιδεύσει τους µαθητές σε περιβαλλοντικά προγράµµατα, σε παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς κ.ά.», σηµείωσε σε δηλώσεις του ο δήµαρχος της πόλης, Θανάσης Παναγιωτόπουλος

O Δήμος Άμφισσας υπέγραψε σύμβαση με ανάδοχη εταιρεία για τη δημιουργία του Πάρκου ελιάς. Το πάρκο αυτό έχει χωροθετηθεί στην κύρια είσοδο της πόλης, στον δρόμο προς την Ιτέα. Ο ΟΑΕΔ, ιδιοκτήτης του χώρου, παραχώρησε τη χρήση του στον δήμο, ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει το έργο με ιδίους πόρους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θανάση Παναγιωτόπουλο, πρόκειται για έργο με περιβαλλοντική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτισμική διάσταση. «Η έκταση αυτή θα αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας», σημειώνει και προσθέτει ότι το έργο θα έχει εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό στόχο. «Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε διάφορα σχολεία από τη χώρα και να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές σε περιβαλλοντικά προγράμματα, σε παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς κ.ά. Η παράδοση και ο πολιτισμός σε θέματα ελιάς στην περιοχή μας έχει ιστορία χιλιετηρίδων και όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε και παράλληλα να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές».

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Πάρκου της ελιάς ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, υπογράφηκε και μία άλλη σύμβαση μεταξύ του ΦΟΣΔΑ Στερεάς και του Δήμου Δελφών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου μονάδας κομποστοποίησης στην κοινότητα του Ελαιώνα Φωκίδας. Η δράση αυτή σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση των υπολειμμάτων υγρών και στερεών αποβλήτων, εντάσσοντας αυτά στην κυκλική οικονομία για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αξιοποίησή τους ως οργανικών λιπασμάτων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του έργου και η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2019.